Животот на големиот гениј: Вака Никола Тесла ја чуваше психата и здравјето. Овие намирници никогаш не ги јадеше

0

Секаде во светот, луѓето се согласуваат дека Никола Тесла е еден од најплодните и најкреативните духови што ги имало човештвото. Работел на своите големи проекти до самиот крај на својот живот, подеднакво енергичен и фокусиран, пишува Култивисисе.рс.

Иако знаеме дека дел од својата енергија ја чувал на аскетски, асексуален и повлечен начин на живот, сепак останува восхитувањето на острината на духот на генијалниот научник и во годините на длабока старост.

Дел од одговорите на прашањата за состојбата на умот и телото кои го достигнале натчовечкото ниво на способност и свежина ќе најдеме во интервјуто на 77-годишниот Никола Тесла, кое тој го дал во 1933 година.

Најважните навики се стекнуваат во младоста.

Тесла верувал дека најважното нешто во животот е почетокот и дека е важно тие најважни навики да се стекнуваат уште на рана возраст.

„Состојбата на нашето тело и дух во староста е целосно сведоштво за тоа како ја поминавме нашата младост. Тајната на мојата сила и виталност денес лежи во тоа што во младоста, така да се каже, живеев живот без пороци“, рече тогаш тој.

Тој живот полн со доблести бил неопходност за некој што уште од мали нозе си поставувал големи цели и кој знаел дека само со контрола на другите страсти и апетити може да ги оствари своите соништа и да работи во длабока старост.

Ова подразбира строга дисциплина:

„Не сакам никаков одмор, никаков прекин на напорната работа. Ако луѓето би избрале работа во согласност со нивниот темперамент, вкупната количина на среќа на земјата би била неизмерно поголема“, рече тој.

Како Тесла ја планираше долговечноста?

“Многумина се тажни и депресивни поради краткиот живот. Која е целта на обидот да се постигне нешто, се прашуваат. Животот е премногу краток, не можеме да живееме доволно долго за да ги завршиме нашите напори. Луѓето би можеле значително да го продолжат својот живот ако се потрудат. Луѓето прават толку многу што го поплочува патот за нивната прерана смрт“, рече Тесла.

Навистина, ние се правиме себеси непродуктивни на многу начини. Меѓу другото, лошата исхрана. Еве како размислувал Никола Тесла за навиките во исхраната .

„Прво, јадеме премногу, но сме го слушнале тоа многу пати. И јадеме погрешна храна и пиеме погрешен вид течности. Најмногу штета носи прејадувањето и недостаток на вежби, што создава токсична состојба во телото и го прави невозможно исфрлувањето на насобраните отрови, веруваше српскиот научник.

Тесла пиел многу вода и млеко и се грижел за својот стомак. Кои биле главните состојки на неговата исхрана?

“Зошто го преоптоваруваме телото кое ни служи? Јадам два пати на ден и ги избегнувам сите намирници кои создаваат киселина. Повеќето луѓе јадат премногу мешунки кои содржат уринска киселина и други токсини. Јадам свеж зеленчук, риба и месо ретко и умерено. Иако рибјото месо е добро за мозокот, тоа создава многу силна киселинска реакција поради големото количество на фосфор. Киселоста на организмот е нашиот најголем непријател во староста.

Тесла потврди дека избегнува месо во друго интервју од 1935 година:

„Ги избегнувам сите стимуланси. Речиси целосно го избегнувам месото. Убеден сум дека за помалку од еден век кафето, чајот и цигарите ќе излезат од мода. Алкохолот сепак ќе се користи, бидејќи не е стимуланс, туку вистински еликсир на живот“, предвиде Тесла.

Што ќе правиме сега? Треба да избегнуваме месо и секаков вид на храна која создава киселина, а да пиеме по некоја чашка секој ден? Тесла беше познат по тоа што пиеше виски речиси секој ден. Исто така, Тесла беше голем поддржувач на компирот .

Компирите се одлични и треба да се јадат секој ден. Тие содржат скапоцени минерални соли и имаат неутрализирачко дејство.

Исто така, Тесла беше познат како голем поддржувач на вежбањето.

„Верувам дека треба многу да вежбате. Секој ден пешачам од осум до 10 милји и никогаш не се возам со такси или друго превозно средство кога имам време да ја искористам силата на нозете. Вежбам и преку капење секој ден, затоа што мислам дека тоа е многу важно. Користам топла бања по што долго се туширам со ладна вода“.

Строгата дневна рутина на Тесла кулминираше со навиката за спиење, што е во спротивност со предупредувањата на лекарите и здравствените организации за потребата од спиење по осум часа секој ден .

„Спиење? Јас ретко спијам. Доаѓам од семејство на долговечни луѓе, познати по тоа што не спиеја многу. Се надевам дека ќе го достигнам рекордот на моите предци и ќе живеам најмалку 100 години. Недостатокот од сон не ме загрижува. Понекогаш спијам по еден час, понекогаш, сепак, на секои неколку месеци, спијам по 4 до 5 часа, потоа се будам целосно наполнет со енергија, како батерија. После таква ноќ, ништо не може да ме спречи, потоа чувствувам огромна сила. Не постои сомнеж дека сонот е обновувач, дарител на живот, дека ја зголемува енергијата. Од друга страна, не верувам дека е неопходен за нечие здравје, особено ако се работи за некој кој има навика да добива малку сон“, објасни познатиот научник.

На 77-годишна возраст, Тесла рече:

„Имам вистинско сведоштво за моето здравје. Никогаш не сум се чувствувал подобро во животот. Енергична сум, силен, целосно ја контролирам мојата ментална структура. Дури и во моите најдобри години, ја немав енергијата што ја имам денес. И што е уште поважно, за решавање на проблемите ја користам само дел од енергијата со која располагам, затоа што научив како да ја чувам”.

Спротивно на раширеното верување, работата станува полесна во староста, само ако луѓето се со добро здравје. Со текот на годините тие научија како да стигнат до целта користејќи го најкраткиот пат, заклучил Тесла во 1933 година.