Пронајдено е писмото на Броз: Престани да праќаш луѓе да ме убијат! Сталин се обидел 22 пати да го ликвидира Тито, тој му напиша-“јас ќе пратам само еден”

0

Долго време се веруваше дека пораката е мит и дека писмото не постои, но еден британски историчар успеал да го пронајде и да го објави во книга.

Една од најмистериозните работи поврзани со врската меѓу советскиот лидер Јосиф Васарионовиќ Сталин и Јосип Броз Тито се однесува на наводните обиди за убиство на југословенскиот лидер од страна на СССР, а легендите велат дека биле извршени дури 22 неуспешни атентати.

Тоа што еднаш му го кажа Броз го замолкна засекогаш, а во историјата, за паметење ќе остане писмо во кое Тито реши да се одбрани и во исто време да му се заканува на Сталин.

Престани да праќаш луѓе да ме убијат, веќе фативме пет, еден со бомба и еден со пушка. Ако не престанете да испраќате убијци, јас ќе испратам еден многу брзо во Москва и сигурно нема да морам да испраќам друг – му напиша Тито на Сталин.

Долго време се веруваше дека пораката е мит и дека писмото не постои, но британскиот историчар Сајмон Сибаг Монтефиоре успеал да го пронајде и да го објави во книга.

Симон Сибаг Монтефјоре во книгата наведува дека едно од неговите омилени писма е кратката порака што Јосип Броз му ја испратил на Јосиф Сталин по неколку неуспешни обиди на советскиот лидер да организира обид за атентат врз него.

– Монтефјоре во интервју изјави дека документот го нашол во личниот сеф на Сталин и дури многу години подоцна бил предаден на државниот архив. Тито и Сталин имале многу специфичен однос. Сталин секогаш велеше дека Тито е неговиот најдобар ученик, а Броз беше единствениот кој ги преживеа комунистичките чистки.  Веројатно никогаш нема да ја дознаеме целата вистина, но таа приказна е интересна, скокотлива и речиси филмски заводлива – вели Ненад Дропулиќ, преведувач на делата на Монтефиоре на српски јазик.

Да потсетиме, по прекинот на односите меѓу Југославија и СССР во 1948 година, Тито не беше најпопуларниот револуционер зад Железната завеса и во неколку наврати Сталин наводно се обидел да изврши атентат, а наводно поради тоа Тито бил принуден да му го напише ова писмо.