АЛАРМ ВО БЕРЛИН- Националната телевизија објави анкета на јавното мислење, резултатите се шокантни!

0

Во последниве месеци, AfD порасна во популарност, особено на истокот на Германија, што е поврзано со зголемениот број бегалци

Десничарската популистичка партија Алтернатива за Германија (АфД) продолжува да расте по популарност, а во последното истражување на јавното мислење на јавниот радиодифузен сервис АРД од петокот, АфД се изедначи со владејачката Социјалдемократска партија на Германија (СПД).

Доколку парламентарните избори се одржат следната недела, АфД би освоила 18 отсто од гласовите, што е два отсто повеќе отколку во анкетите на АРД на почетокот на мај. Исто толку гласови би освоила и владејачката СПД на канцеларот Олаф Шолц , што е за еден процент помалку од последните анкети.

Според резултатите од т.н Според Дојчландтренд на АРД, Христијанско-демократската унија ЦДУ/ЦСУ би освоила најмногу гласови со 29 отсто. Владејачката партија на зелените би освоила 15 отсто, а третата партија во владејачката коалиција, Либерално-демократската партија (ФДП) би освоила седум отсто.

Партијата Левица не би го поминала изборниот праг со четири проценти.

Претседателот на AfD, Тино Чрупала, рече дека успехот на неговата партија почива пред сè на противењето на граѓаните на насоките на политиката на владејачката партија Зелени.

„Граѓаните гледаат каде води политиката на Зелените: кон економска војна, зголемување на цените и деиндустријализација“, рече Чрупала.

Во исто време, тој рече дека АфД не е само протестна партија на која гласачите се обраќаат само поради незадоволство од другите партии.

Се повеќе граѓани не избираат по убедување“, рече Чрупала.

Сепак, Дојчландтренд покажува дека 67 отсто од гласачите на АфД ја избираат оваа партија поради незадоволство од другите партии, а само 32 отсто поради партиската програма на АфД.

Во последниве месеци, AfD расте во популарност, особено на истокот на Германија, кој е поврзан со зголемен број бегалци, не само од Украина, туку повторно од земји како Сирија и Авганистан.

Премиерите на источните федерални провинции се водечки во нивните барања за построга контрола на границите и воведување на горна граница на бројот на бегалци, што владата го одбива.

AfD е партија основана пред десет години како противник на еврото, а нејзината популарност постојано расте по бегалската криза од 2015/2016 година.

Подмладокот на партијата е под надзор на Управата за заштита на уставниот поредок поради десничарски екстремни тенденции, а останатиот дел од партијата во моментов има статус на организација која е на пат да биде ставена под надзор.