Беким Сали со проштално писмо: Не бев министер туку слуга на граѓаните и така ќе останам

0

 Беким Сали, сега веќе поранешен министер за здравство, преку писмо посветено на граѓаните и активистите на Алтернатива најави прерано завршување на неговиот министерски мандат, притоа наведувајќи дека секој почеток има крај и доаѓа денот кога мора да ги поздрави луѓето кои ве поддржуваат и работата што сте ја сработиле..

Беким Сали сакаше да им се заблагодари на сите сопартијци како и на тимот со кој го водеше министерството.

Сали се надева дека ќе остане запаметен по сработеното, по транспарентноста и успесите. Напомена дека здравството го зел на плеќи по трагедијата во Тетово и по пандемијата на Ковид, но како и да е сега на крајот од мандатот е горд на сработеното.

Тој посочува дека имало и предизвици и проблеми во здравствениот менаџмент, поради други политички и економски причини, но вели дека не се справил со нив.

Сали ветува дека ќе продолжи да им служи на граѓаните и да им помага колку што знае и колку што може.

Беким и кога беше министер бил слуга и ќе остане слуга и кога не е министер“, вели Сали.

Почитувани граѓани, почитувани колеги и драги активисти на Алтернатива,
Конечно денеска и официјално заврши мојот едногодишен мандат како министер за здравство на Северна Македонија. Како и секоја работа која има почеток и крај, дури и овие привремени социјални задачи што ги преземаме, доаѓа ден кога ќе ги предадеме и ќе се збогуваме не само со задачата, туку и со луѓето кои не поддржаа, како како и на работните места што ги работевме до тој момент.
Затоа, го правам овој пост за најпрво да му се заблагодарам на претседателот Африм Гаши за довербата што ми ја даде да го водам ова министерство, но и на сите колеги од Алтернатива кои веруваа во мене. Благодарам претседателе и благодарам Алтернатива!
Им благодарам и на моите колеги и пријатели, Адмирим Џемал, како министер, како и на Лулзим Али и Абдилшќир Абедин, како заменици министри, со кои заеднички се обидовме да ги туркаме нашите политики во Владата. Во текот на оваа една година бевме рамо еден за друг и јас останувам секогаш благодарен.
Сакам да се заблагодарам и на тимот со кој раководевме со ова министерство. Во нив најдов поддршка, несебичност и пожртвуваност за успешно извршување на оваа задача. Не ги спомнувам по име, бидејќи ги има повеќе, но секој што работел во Министерството за здравство или во која било болница во државата и отишол во кабинет, добро знае кои се тие. Ви благодарам на сите!
Им благодарам и на сите други вработени во Министерството со кои имавме добра соработка, на директорите на клиниките и болниците за меѓусебното почитување, како и на лекарите од кое било ниво со кои имавме одлична комуникација и соработка. Ви благодарам!
Секој од нас во животот е запаметен по нешто, додека посакувам за оваа една година владеење да останеме запаметени по работа, транспарентност и успеси. Министерството за здравство го презедовме по летаргијата од пандемијата и по превирањата на Министерството што се случија по катастрофата во тетовската болница. Иако се најдовме во институционална празнина, една година зад себе оставивме проекти со кои секогаш ќе се гордеам, но верувам дека ќе ги ценат и лекарите, пациентите и граѓаните. Не ги набројувам овде, затоа што не е местото, но верувам дека кога пациентот во тетовската болница ќе го најде специјалистот во болницата на неговиот град, на пациентот во Охрид ќе му биде направена дијагнозата во неговата земја и пациентот во Скопје ќе ја најде услугата во најблискиот болнички пункт и за тоа ќе биде среќен,
Исто така, задоволен сум што, сепак, оставивме одредени знаци во подобрувањето на болничките услови, во проширувањето на студиските програми, во академското усовршување на стручниот кадар, во зголемувањето на платите за здравствените работници, како и за автентичното решение што го дадовме за реформа на целокупниот здравствен систем и без ниту еден цент од граѓаните.
На овој пат, секако, имаше многу предизвици, одвоени напади, мотивирани политички, економски и којзнае што. Бидејќи караванот мораше да се движи, јас немав време да се занимавам со нив, но ќе дојде време кога и тие ќе го добијат својот одговор. Затоа што правото одложува, но не заборава.
Верувајќи дека нашиот живот е патување и можност, му благодарам на Бога што ми ја даде оваа можност да служам и се молам успешно и достоинствено да ја извршив оваа задача.
Бидејќи, како што кажав и претходно, функцијата не ми е важна, бидејќи сето ова е сервис на граѓаните, ќе продолжам да служам и помагам колку што знам, колку можам и колку што имам. моќ за доброто на граѓаните. Секако, граѓаните се тие кои го ценат нашиот труд.
Беким бил слуга и кога бил министер и ќе остане слуга и кога не е министер.
Секогаш на ваша услуга!
Ваш!
Беким Сали“