Британско контраофанзивно разузнавање: Украинците ја пробија првата линија на руската одбрана

0

Според разузнавачките податоци на британското Министерство за одбрана, значајни украински операции се одржани во делови од источна и јужна Украина во последните 48 часа.

Тие истакнуваат дека во некои области украинските сили постигнале добар напредок и ја пробиле првата линија на руската одбрана. Во други случаи, украинскиот напредок е побавен.

„Рускиот ефект е измешан: некои единици најверојатно ќе спроведуваат маневарски одбранбени операции, додека други се повлекоа поради зголемените извештаи за руски жртви додека се повлекуваат низ нивните мински полиња“, соопшти Министерството за одбрана на ОК.

Руските воздухопловни сили беа невообичаено активни над јужна Украина, каде воздушниот простор е поприфатлив за Русија отколку на друго место во земјата. Сепак, останува нејасно дали тактичките воздушни напади биле ефективни.