ВИДЕО | ‘ЧУДО’ ОД БАЛКАНОТ – Швајцарија ? Италија ? Не, најскапото сирење на светот го прави газда Слободан: “Видете колку заработувам за 50 грама!“

0

На еден час западно од Белград се „крие“ најскапото сирење во светот. Сирење од магарешко млеко, со уникатен изглед, вкус и мирис, како и таен рецепт се наоѓа во Сремска Митровица, поточно во специјалниот природен резерват „Засавице“.

Магарешко сирење

Слободан Симиќ, директор на споменатиот резерват, го измислил т.н „магарешко сирење“, чија клучна состојка е млекото на балканското магаре.

Денеска имаме околу 300 молзечки магариња и по тоа сме светски познати“, рекол Слободан Симиќ, чие сирење е поскапо од италијанското, француското и бројни други сирења од земји кои претставуваат квалитет и традиција во таа индустрија. Имено, Слободан Симиќ по својата политичка кариера изградил дом за стари животни, а за Deutsche Welle објаснил дека многу животни, односно магариња биле претепани од нивните претходни сопственици.

Се задоволуваат со малку храна, она што го пасат е единственото нешто што го јадат“, открил Слободан Симиќ, кој објаснил дека магарињата се молзат само со рака. Млекото што го добива има, како што тврди, многу посебен вкус и ги воодушевува туристите ширум светот. Некои дури тврдат дека сличноста помеѓу магарешкото и човечкото млеко е многу голема. Еден литар во Србија чини дури 40 евра.

Слободан Симиќ 

Понатаму, Слободан Симиќ објаснил дека млекото „нема казани“, кој нормално го коагулира млекото и како што тврди, поради тоа „никој не можел да направи сирење од магарешко млеко“.

Рецептот е строго чувана тајна. Со години се обидувал да дознае како се прави ова луксузно сирење и конечно успеал и сега ужива во плодовите на својот труд – имено, 50 грама сирење чини 50 евра.

Секогаш има муштерии, Слободан Симиќ „нашол среќа“ во правењето сирење, погледнете го видеото кое ја раскажува фасцинантната приказна за магарешкото млеко и елитното квалитетно сирење ОВДЕ.