Вработените во OpenAI се закануваат со отказ, 500 од 700 вработени велат дека обезбедиле позиции во Мајкрософт

0

Повеќето од вработените во OpenAI се заканија дека ќе дадат отказ од компанијата и ќе се приклучат на Мајкрософт, кој го ангажираше извршниот директор на OpenAI Сем Алтман и поранешниот ко-основач Грег Брокман да го водат „нов истражувачки тим за вештачка интелигенција.“ Напредна вештачка интелигенција.

Во писмото до одборот на OpenAI што утрово го пријавија Wired и новинарката Кара Свишер, повеќе од 500 сегашни вработени во OpenAI велат дека „Мајкрософт нè увери дека има позиции за сите вработени во OpenAI во оваа нова подружница ако избереме да се обединиме“. пренесува Телеграфи.

Во писмото се вели дека вработените во OpenAI ќе бидат отпуштени, освен ако одборот не ги врати Алтман и Брокман, а потоа поднесе оставка. Но, со оглед на тоа што одборот веќе го направи својот избор, одлучи да остане на место и да назначи нов извршен директор додека Алтман и Брокман одат во Мајкрософт, изгледа дека Мајкрософт можеби нашол само неколку стотици први вработувања на Алтман, под претпоставка дека се во право за ветувањето на компанијата дека ќе ги ангажира сите.

Вработените во OpenAI кои го потпишаа писмото го обвинуваат одборот на компанијата за загрозување на нивните работни места и за „поткопување на нашата мисија и нашата компанија“. Тие, исто така, ја отфрлаат идејата дека OpenAI се движи напред премногу брзо без грижа за безбедноста.3

„Нашата работа за безбедноста и управувањето со вештачката интелигенција ги обликува глобалните норми“, напишаа тие.

Свишер известува дека моментално има 700 вработени во OpenAI и дека се уште се додаваат уште потписи на писмото. Се чини дека писмото е напишано пред синоќешните настани, што укажува на тоа дека циркулирало пред отпуштањето на Алтман. Тоа, исто така, значи дека можеби е предоцна за одборот на OpenAI да постапи по барањата на меморандумот, дури и ако сака.