Герапетритис од Скопје: Важно е да се гарантира европскиот пат на земјите од Западен Балкан

Патот кон Европа ќе мора да продолжи и Грција ќе биде меѓу оние земји кои ќе застанат на страната на земјите од Западен Балкан, со почитување на демократијата и владеењето на правото и со надеж дека Европа ќе стане пошироко семејство на сите земји. Шефот на грчката дипломатија, Јоргос Герапетритис, во изјава за државната телевизија „ЕРТ“ по учеството на Самитот на шефови на држави и влади на учесници во Процесот за соработка во Југоисточна Европа во Скопје.

Министерот за надворешни работи рече дека во Скопје ја пренел „пораката за мир, солидарност и пријателство до сите земји од Југоисточна Европа“, потсети дека Грција е една од земјите „кои го забрзаа формирањето на меѓубалканските конференции“. но и силен поддржувач на ЕУ перспективата за Западен Балкан преку Солунската агенда од 2003 година.

„Важно е да се гарантира европскиот проток на сите земји од Балканот и од поширокиот регион во период на многу високи предизвици, со две војни во нашето пошироко соседство.

Се разбира, и тоа е она што го нагласив на Конференцијата, напредокот мора да се развива врз основа на конкретни предуслови, кои се формални и се однесуваат на почитување на демократијата, почитување на владеењето на правото, верно почитување на сите меѓународни договори и почитување на континуирано со се што е поврзано со Европската унија, меѓународното право, како и секако почитувањето на правата на малцинствата“, рече шефот на грчката дипломатија во изјава за ЕРТ.