ГЛОБАЛНО ВЛИЈАНИЕ – Чадот од канадските пожари стигна до Европа! Дали на ‘Стариот континент’ му се заканува ‘апокалипса’ како во Њујорк !? Експертите предупредуваат: “Проблемот е што…“

Чадот од неколкуте стотици пожари кои беснеат во Канада, кои исто така се проширија на големи делови од САД и значително го намалија квалитетот на воздухот за 75 милиони луѓе, а сега истиот стигна и до Норвешка, тврдат научниците во таа земја, пишува CNN.

Во текот на изминатите пет дена, голем облак од чад се прошири од Канада преку Гренланд и Исланд до сите делови на европското копно и беше откриен во Норвешка.

Научниците од Институтот за истражување на климата и животната средина во Норвешка (NIKU) го открија чадот благодарение на високо чувствителните инструменти, а потоа го потврдија неговото потекло со моделите што се користат во временската прогноза.

Жителите на Норвешка ќе можат да почувствуваат мирис на чад и да забележат мала магла, но за разлика од делови од Северна Америка, чадот нема да биде толку густ за да претставува опасност по здравјето“, изјавил Николаос Евангелиу од NIKU.

Чадот од толку голема далечина пристигнува веќе доста разреден“, тврди тој.

Во текот на следните неколку дена чадот ќе се прошири низ делови од северна Европа, но повеќето сè уште нема да го почувствуваат.

Не е невообичаено чадот од шумските пожари да помине голема далечина.

Дамот од шумските пожари во Канада оди во атмосферата и колку подолго останува во атмосферата, толку подолго може да патува“, објаснува Николаос Евангелиу.

Во 2020 година, чад од пожарите во Калифорнија беше откриен во Свалбард, норвешки архипелаг во Арктичкиот круг.

Чадот генерално има негативно влијание врз климата. Имено, поради него саѓи се таложат на снегот и мразот низ Арктикот и ја затемнуваат нивната површина, поради што тие апсорбираат повеќе топлина, што пак го забрзува затоплувањето и топењето.

Арктикот веќе се загрева околу четири пати побрзо од остатокот од светот, што има глобални последици, вклучително и влијание врз екстремните временски настани како топлотни бранови, шумски пожари и поплави.

Сепак, саѓите што доаѓаат од Канада не се очекува да имаат директно влијание врз топењето на мразот на Арктикот бидејќи чадот пристигнува веќе доста разреден“, вели Николаос Евангелиу. Но, целата ситуација е сепак загрижувачка бидејќи колку повеќе шумски пожари, толку повеќе саѓи ќе се таложат на снегот и мразот.