ГО ПРАШАА ДАЛАЈ ЛАМА ШТО Е СРЕЌА: НЕГОВИОТ ОДГОВОР СИТЕ ги натера да го направат истото

0

Живееме многу чудно и нелогично. Одиме на работа што не ја сакаме за да заработиме, која потоа оди на лекување. Кога го правите она што не можете да го поднесете, тоа неизмерно му штети на вашето здравје. Сите го разбираме тоа, но поради некоја причина цврсто веруваме дека парите можат да поправат сè“, рече тој, а потоа им даде совет на луѓето.

За време на едно интервју, Далај Лама беше запрашан што најмногу го изненадува на овој свет и која е суштината на животот. Неговиот одговор ќе ве натера да застанете и да размислите за патот по кој одите…

„Она што најмногу ме изненадува е човечката природа. Луѓето го жртвуваат своето здравје за да заработат пари. Потоа жртвуваат пари за да си го вратат здравјето, а потоа толку многу се грижат за иднината што не уживаат во сегашноста. Како резултат на тоа, тие не живеат во сегашноста или иднината, тие живеат како никогаш да не умрат, а потоа умираат како никогаш да не живееле.

Живееме многу чудно и нелогично. Одиме на работа што не ја сакаме за да заработиме, која потоа оди на лекување. Кога го правите она што не можете да го поднесете, тоа неизмерно му штети на вашето здравје. Сите го разбираме тоа, но поради некоја причина цврсто веруваме дека парите можат да поправат сè“, рече тој, а потоа им даде совет на луѓето:

„Застанете и размислете: Парите не можат да купат среќа или здравје. Тоа е единствената вистина за која треба да се размислува. Суштината на животот е да се биде среќен. Сепак, сите наши мисли се окупирани со материјални работи. Понекогаш се чини дека сме на оваа Земја – само да работиме и да заработиме пари. На некој начин изгледаме како робови – едноставно не го сфаќаме тоа, пренесува Крстарица.