Дали е невозможно да се скрши руската одбрана? „Германците имаа нешто слично, знаеме како заврши“

0

Во Нормандија Германците имаа околу илјада војници на еден км, а во моментов Русите на бојното поле имаат околу 700 војници на еден км.

Од руската агресија врз Украина, на 24 февруари 2022 година, многу аналитичари најдоа аналогија со војните од минатото, од Наполеонските војни до Првата и Втората светска војна, а особено корејската и авганистанската војна. Многу историчари и воени аналитичари, особено, ја споредуваат актуелната украинска контраофанзива со ситуацијата на Западниот фронт од Првата светска војна, кога се водеа исцрпувачки позициски битки, практично без никаков напредок, но со многу жртви.

Меѓутоа, експертите на корпорацијата RAND, американска некомерцијална истражувачка организација , Рафаел С. Првата светска војна тогаш беше долга повеќе од 700 километри), наликува и има повеќе сличности со битката во Нормандија во јули 1944 година, по истоварувањето на сојузниците, отколку со рововите битки од Првата светска војна на Западниот фронт. Поддржувачите на аналогијата „Великоратов“ потсетуваат дека Русите „набивале“ утврдувања, „посеале“ огромен број мински полиња и изградиле стотици километри противтенковски „ежови“, така што, според нив, тешко е, ако не. невозможно, да се скрши таква одбрана.

Сепак, според Коен и Џентил, оваа ситуација сепак повеќе потсетува на воената атмосфера од Втората светска војна. Имено, тие наведуваат дека, по слетувањето на плажите во Нормандија, на сојузниците им биле потребни повеќе од шест недели, речиси 50 дена, за да направат пробив на само околу 30 километри од брегот кон градот Сен Лу. Тоа е само околу 26-27-ми. Јули (се потсетиме дека операцијата за слетување започна на 6 јуни 1944 година) американски генерал Џ.Л. Колинс„Чувствував дека германската одбрана попушта“. По два дена постојани воздушни напади, на мал дел од германската одбрана северозападно од Сен Ло, генералот Колинс наредил на својата пешадија да нападне, која многу брзо продрела, а Германците попуштиле и почнале да се повлекуваат. Да потсетиме дека Колинс беше еден од ретките американски генерали кои го добија и советскиот воен орден – Суворов од втор ред.

Така, кога конечно успеаја да ги пробијат германските позиции на тој релативно мал дел од фронтот, немаше запирање, сојузниците тргнаа напред, а Германците почнаа да се повлекуваат и повеќе не беа во можност да воспостават цврсти одбранбени линии.

– Германската одбрана во Нормандија беше многу силна, но сепак претрпе пораз и покрај многу добро изградената и густа одбранбена линија, бункери, противтенковски огради, мински полиња, ровови. Додуша, американските аналитичари не тврдат дека Украинците ќе ја „остварат својата Нормандија“ во следните неколку недели, но аналогијата со таа битка е аргумент во корист на „трпеливоста и упорноста“.

Пред речиси 80 години, американската војска се соочи со речиси истите проблеми како и украинската војска сега, но американските сили напредуваа бавно, секојдневно трошејќи ја германската одбрана и на крајот тоа се исплатеше, велат Коен и Џентил. Тие забележуваат дека Германците во Нормандија имале околу илјада војници на еден километар, а во моментов Русите на бојното поле имаат околу 700 војници на еден километар. Сепак, украинскиот контранапад се вжештува и се верува дека во втората половина на август ќе се „одлучи“ каде и каде оди.