ДАЛИ И ВИЕ ГО ПРАВЕТЕ ОВА !? Што се случува доколку неколку дена пиете вода од иста чаша ? Многу луѓе ја имаат оваа навика а докторите предупредуваат на големи проблеми!

0

Дали и вие како и многумина чувате чаша вода покрај креветот или на масичката, полнејќи ја секој ден и ноќ со вода без претходно да ја измиете ? Доколку е тоа така, докторите велат дека правите голема грешка и ризикувате да добиете непријатни болести…

Норовирус, кој е многу заразен и предизвикува повраќање и дијареа, може да преживее една недела или повеќе во неизмиена чаша без соодветно чистење“, вели д-р. Данг Трин за магазинот Best Life.

Внесот на вода е исклучително важен за одржување на здравјето, ова го потврдуваат бројни студии. Научниците дури и анализирале што се случува во телото ако човек не пие вода во текот на денот и какви компликации може да настанат. И она што е исто така важно, е да бидете сигурни дека не се изложувате на штетни бактерии и ненамерно го зголемувате ризикот од болест со користење на чаши за „сомнителна“ хигиена.

Без разлика дали користите шише со вода што се полни или претпочитате да пиете од обична чаша, занемарувањето на миењето помеѓу полнењето е широко распространета практика, забележуваат докторите.

Повторната употреба на истото стакло без перење е вообичаено во многу домаќинства“, вели докторот по општа медицина, Девин Стоун и додава: „Меѓутоа, на овој начин ризикувате да се заразите со некои прилично „гадни“ инфекции“. Кога ќе разберете што е тоа, веднаш ќе ја промените оваа навика.

Ако ја користите истата чаша една недела без миење, бактериите ќе почнат да растат на површината на стаклото“, вели д-р. Питер Мајкл за Best Life и додава дека само плакнење со вода не е доволно и дека мора да користите детергент.

Ако повторно ја наполните истата чаша, сите присутни бактерии брзо ќе се размножат и ќе станат опасни за телото“, објаснува тој, наведувајќи го норовирус како само еден од вирусите што можат да живеат на неизмиено стакло. Стоун забележува дека со текот на времето, бактериите можат да формираат своја колонија наречена „биофилм“.

Без миење и чистење на чашите, бактериите остануваат скриени во ‘биофилмот’, што е погодна почва за нивно размножување. На овој начин директно го изложувате организмот на микроби“, смета Стоун.

Дури и ако редовно ја миете чашата, ако ја оставите наполнета цел ден и потоа ја пиете таа вода, тоа исто така може да биде проблематично.

Чаша оставена на отворено е изложена на бактерии во воздухот од честички прашина или други извори“м објаснува Трин и советува да се покрие чашата.