Дали медот може да го замени шеќерот? Научниците донесоа одлука

Конечно имаме одговор.

Потрошувачката на суров мед од еден извор на цвет може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта и да го намали нивото на холестерол доколку се земе во контекст на здрава исхрана , според една неодамнешна студија објавена во Nutrition Reviews .

„Овие резултати се изненадувачки бидејќи медот се состои од околу 80% шеќер. Не велиме дека треба да почнете да јадете мед ако моментално избегнувате шеќер, ова е повеќе за префрлување. Ако користите трпезен шеќер (корисниот шеќер, т.е. сахарозата е шеќер што телото го користи лесно и брзо), сируп или некој друг засладувач, замената на тие шеќери со мед може да ги намали кардио-метаболните ризици“, рече Таусиф Кан, еден од научниците кои работеше во истражувачки и истражувачки соработник за нутриционистички науки на Медицинскиот факултет на Универзитетот Темерти во Торонто.

Научниците од Торонто спроведоа систематски преглед и мета-анализа на 18 клинички испитувања во кои беа вклучени над 1.100 учесници за да го утврдат ефектот на медот врз срцето и метаболичките фактори на ризик.

„Во нашата студија ги комбиниравме резултатите од сите испитувања на мед на луѓе кои ги проучуваа метаболичките болести“, рече Кан.

Консумирањето мед е поврзано со пониски нивоа на гликоза во крвта, вкупен холестерол и триглицериди. Кан објасни дека големината на намалувањето на гликозата и холестеролот е „клинички многу мала“.

„Меѓутоа, тоа покажува дека нема штета од земање мед и дека малото намалување може да биде корисно и на долг рок“, објасни тој.

Кан истакна дека постои разлика во здравствените придобивки помеѓу преработениот и суровиот мед, па затоа објасни дека конвенционалната обработка на мед вклучува процедување и филтрирање, а потоа загревање за краток временски период за да се намали влагата и квасецот. Ова, вели тој, овозможува полесна манипулација со медот, но всушност го оштетува медот, а многу од неговите биоактивни соединенија ја губат својата ефикасност.

Тој им препорача на луѓето да размислат за додавање мед во нивната исхрана ако „уживаат во вкусот и сакаат да додадат разновидност на нивната севкупна нутритивна шема.“ Тој исто така истакна дека луѓето би можеле да експериментираат со замена на шеќер со мед, но треба да имаат на ум дека медот го има посладок вкус, затоа би биле потребни помали количини.