Еве како да не ви венеат цвеќињата додека сте на одмор! „Самите“ се полеваат!

Грижата за растенијата додека сте на одмор може да биде предизвик, особено кога немате кој да се грижи за нив додека сте отсутни. Сепак, постојат неколку едноставни трикови кои можат да помогнат вашите растенија да бидат здрави и хидрирани дури и кога не сте дома.

Сега е добро време за одмор и сите ќе бидат далеку од дома неколку дена, ако не и повеќе. Ако сте љубител на цвеќиња , она што сигурно не го сакате е вашите растенија да овенат додека сте далеку од дома.

За оние луѓе кои немаат кој да им ги остави клучевите под тепих или во саксија, се разбира, постои решение, бидејќи секогаш можете да направите неколку работи за да не најдете изумрени цвеќиња кога ќе се вратите дома. . 

Трик број 1

Наполнете ја кадата со неколку инчи вода и ставете крпа на дното за да ја заштитите од гребнатини. Ставете саксии со растенија во кадата. На овој начин, вашите растенија ќе останат хидрирани до седум дена.

Трик број 2

За овој метод на наводнување, потребен ви е сад со вода, идеално колба од пет до шест литри. Ваквото шише полно со вода ставете го пред саксиите, но ставете го на маса или стол така што да биде над нивото на почвата во саксијата.

Вметнете врвка или памучна лента во шишето со вода и ставете го крајот на лентата десет сантиметри во земја. Водата ќе ја навлажни лентата со капиларно дејство, а како што почвата во саксијата се суши, водата ќе се префрли во неа по истиот принцип.

Доведете ги растенијата на балконот внатре за да ги заштитите од високи температури. Експертите препорачуваат саксиите да ги наредите на трпезариската маса и да примените еден од наведените методи за полевање. Пред да заминете на одмор, исчистете ги сите растенија за да го избегнете ризикот од инфекција и наводнувајте ги обилно непосредно пред патувањето.

Исто така, имајте на ум дека кога одите на патување, не ги спуштате ролетните и не ја затемнувате целосно просторијата, бидејќи растенијата нема да можат да преживеат на тој начин.