ЕУ ќе и помогне на Украина со нова процедура за набавка на муниција

 Со оглед на големата потреба на Украина од муниција, ЕУ работи на нова процедура за набавка, потврди денеска еврокомесарот за надворешни работи Жозеп Борел на Минхенската безбедносна конференција во неделата.

Како што пренесе ДПА, според естонската премиерка Каја Калас, целта е да се користи процедура слична на онаа што се користи за да се обезбеди брза набавка на вакцини за време на пандемијата на коронавирус.

Според Калас, земјите на ЕУ треба да дадат пари на располагање, кои потоа ќе се користат за доделување големи договори на одбранбената индустрија преку ЕУ. Постапката би можела да обезбеди индустријата да може да ги направи потребните инвестиции за проширување на производството.

– Русија за еден ден пука со месечно европско производство на артилериски гранати, додаде Калас, посочувајќи дека руската одбранбена индустрија моментално работи во три смени. Во ЕУ, производствените капацитети мораше брзо да се прошират. Без муниција, Украина не може да победи во војната.

– Ние сме во воен режим, итен воен режим, рече Борел. Сега е прашање на брза реакција, рече тој.

Според Калас, таканаречениот европски мировен фонд исто така би можел да игра улога. Тоа е финансиски инструмент преку кој ЕУ веќе поддржува испорака на оружје и опрема за Украина и програми за обука на вооружените сили. Досега се ослободени 3,6 милијарди евра (3,85 милијарди долари) за поддршка на украинските вооружени сили.