Зошто се разболуваме штом се вратиме од одмор и како да го избегнеме тоа?

Без разлика дали станува збор за треперење или течење на носот, се чини дека нашето тело реагира негативно штом се вратиме од одмор. Сепак, еден здравствен експерт забележа дека „ефектот на разочарување“ е многу почест отколку што мислиме и објасни како да го избегнете за ништо да не се случи.

Д-р Сухаил Хусаин, општ лекар, изјави за Daily Record: „Кога телото е навикнато да работи на високи нивоа на хормоните на стрес кортизол и адреналин и тие наеднаш паѓаат, нашиот имунолошки систем е изложен и ние сме склони кон мали инфекции и прекумерен замор“.

„Исто така, се зголемува и болката во мускулите – адреналинот ја зголемува мускулната напнатост, па замислете си гумена лента која е секогаш затегната, што се случува кога ќе ја пуштите?“, рече тој.

Ефектот на отпуштање веројатно ќе нѐ погоди по интензивна работна недела. Сепак, д-р Хусаин рече дека можете да избегнете ова да се случи ако нежно го отстраните стресот.

„Можете да се обидете да го намалите влијанието на ‘ефектот на изнемоштеност’ со тоа што полека ќе го ‘отстранувате’ стресот. Наместо да се срушите и само да се сончате, обидете се да одржувате некоја активност на одмор или некое ниво на вежбање, за да не дојде до голем пад во нивото на хормонот на стресот, што значи дека можете да му дозволите на телото полека да се аклиматизира“, вели тој.

Меѓутоа, ако вашето тело се „исклучи“ набргу откако ќе заминете на одмор, тој советува да барате и знаци на хроничен стрес.

„Постојаното трчање под високи нивоа на стрес е многу лошо за вас. Тоа доведува до горенаведените проблеми, но и до долгорочни последици, како што е формирање на наслаги во артериите, што доведува до мозочен удар, депресија и анксиозност, па дури и зависност“, појасни докторот.