Индија, Франција и ОАЕ ја завршуваат првата заедничка поморска вежба во Оманскиот Залив

0

Индиското Министерство за одбрана соопшти дека трилатералната соработка „постигна уште една пресвртница во историјата“ со завршувањето на вежбата.

Индија, Франција и Обединетите Арапски Емирати ја завршија првата трилатерална поморска вежба оваа недела, соопшти во петокот индиското Министерство за одбрана.

Трилатералната соработка „постигна уште една пресвртница во историјата“, како што заврши вежбата, која се одржа на 7-8 јуни, соопшти Министерството.

За време на првото издание на вежбата, „широк спектар на операции на море, како што е површинска војна која вклучува тактичко гаѓање…вежби за надополнување на море, беа преземени од единиците-учеснички“, се вели во соопштението.

„Во вежбата, исто така, беше забележано вкрстено вклучување на персонал што ја олесни размената на најдобрите практики“, се додава.

Вежбата дополнително ги „зајакна поморските врски меѓу морнариците и ја подобри интероперабилноста за справување со традиционалните и нетрадиционалните закани во поморската средина, со што се обезбедува безбедност на трговската трговија и слобода на пловидба на отворено море во регионот“, се вели во соопштението.

Претходно, индиската морнарица соопшти дека поморската вежба на Индија, Франција и ОАЕ започнала во Оманскиот залив.

Во вежбата учествуваа индискиот поморски брод „Таркаш“ и францускиот брод „Суркуф“, и двата со интегрални хеликоптери, француските авиони „Рафал“ и поморските патролни авиони на морнарицата на ОАЕ.