КАКО ДА СЕ СПРАВИТЕ СО ТЕШКОТИИТЕ ВО ЖИВОТОТ: Мудра приказна која ќе ви помогне да ги надминете пречките и да ја постигнете целта

0

Приказна за тоа како да се справите со животните тешкотии – зошто е важно да останете доследни на патот до целта.

Во животот , дури и во детството, на патот до целта , можеме да се соочиме со разни тешкотии. Една од најголемите грешки е да се откажете и да се предадете кога ќе се појават пречки. Тие се таму за да ве научат лекции, да ве направат посилни, а можеби и да ви покажат дека друг пат е подобар за вас.

Токму ова ни кажува една мудра приказна , која вреди да се запамети и сподели со другите:

Еден ден наставникот му дал задача на својот ученик. Беше неопходно да се искачи на висока планина, да се соберат посебни растенија на оваа планина. Потоа да стрела од таа планина, така што стрелата јасно да ја погоди целта.

За да ја заврши задачата ученикот многу вежбал. И сега било време да се префрлат на задачата. На ученикот му било многу тешко. Почнало да врне, се мачел низ лизгавата патека во планината. Бил одвлечен од високата трева, трње залепени за облеката. Кога се искачил на планината, видел дека растенијата што му биле потребни се протегале по самата падина. Морал да си го ризикува животот за да ги одбере. Потоа испукал стрела кон целта, но промашил.

Исфрустрираниот ученик се вратил кај наставникот и почнал да се жали:

  • Бев толку подготвен за оваа задача. Но, сè тргна наопаку. Скоро на секој чекор наидував на потешкотии. Како резултат на тоа, не ја погодив ниту целта, бидејќи беше толку магливо што едноставно беше невозможно јасно да се види точно каде да се пука. Учителе, зошто тешкотиите толку го попречуваат и го трујат животот?
  • Ви ја дадов оваа задача не толку за да ги соберете овие билки и ја погодите целта, туку за да го разберете значењето на тешкотиите. Тешкотиите не се изолиран феномен. Тешкотиите се дел од вашето патување и дел од самата цел. Мора да ги земете предвид овие тешкотии, треба достоинствено да поминете низ нив. Преминувајќи низ тешкотии, ќе бидете посилни и ќе станете достојни за вашата цел. Соодветно на тоа, целта ќе ви достави.
  • Учителе, но некој има повеќе среќа. Се упатија по угорницата на ведро време, успеаја да соберат на попогодно место. И нивната цел беше лесна, бидејќи беше јасна.
  • Никогаш не го споредувајте вашиот пат и патот на друга личност. Секој си оди на своја планина во свое време и си прави шут. Некои од нив лесно ја погодија целта и ја постигнаа целта, додека за некои, како тебе, во оваа фаза најсоодветна цел беше едноставно да научат како да стрелаат. Жалењето не е опција. Работете преку вашите тешкотии. Тешкотиите се неразделни од вашата цел.