Македонија, следниот месец треба да почне изградбата на автопатите и коридорите 8 и 10-Д

0

Конзорциумот „Бехтел и Енка“ на 22 април годинава треба да започне со градежни работи на оските Тетово – Гостивар (17,5 км), Гостивар – Букојчан (30,3 км) и Прилеп – Манастир (39,3 км), додека на 12 декември исто така оска Требениш – Струга – Ќафтана во должина од 21,7 километри.

Со договорот што денеска беше потпишан во Владата за автопатските оски со вкупна должина од 108,8 километри во вредност од 1,3 милијарди евра, реализаторот си презеде на себе или преку локални проектантски компании истовремено да проектира и гради.

Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Ејуп Рустеми и вицепремиерот Артан Груби по потпишувањето на договорот најавија дека годишно ќе се градат просечно 23 километри автопат, додека просечната цена ќе биде 12 милиони евра по километар.

„Законот за склучување договор со стратешкиот партнер е целосно испочитуван. Отуѓувањето сè уште не е започнато бидејќи ова е нов модел на изградба на автопат. „Бехтел и Енка“ и ќе проектираат и ќе градат“, рече Рустеми.

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски истакна дека цените се покриени врз основа на физибилити студија изработена од Градежниот факултет, а разгледана од консултантската куќа Гранд Тортон.

За да се забрза изградбата на коридорите, како што рече, реализаторот ќе го примени принципот „проектирај и изгради“, додека тоа значи дека со договорот на имплементаторот му се дава обврска сам или преку локални проектантски компании при истото. време за дизајнирање и изградба.

Целокупната градба треба да трае до 2027 година. Предложениот динамички план предвидува рок од 33 месеци за изградба на оската Тетово – Гостивар, 49 месеци за Требеништи – Струга – Ќафтана и 57 месеци за Гостивар – Букојца и за Прилеп – Манастир.

Финансирањето на проектот е од државниот буџет, додека во буџетот на Министерството за транспорт и врски годинава се предвидени 15 милијарди денари или 244 милиони евра. Планирано е секоја година да се издвојуваат исто толку средства од Буџетот.