Маричиќ: Време е да разговараме со ВМРО за уставни измени

0

 Мислам дека е време да разговараме и со ВМРО-ДПМНЕ, дали јавно или надвор од очите на јавноста, без разлика, да започнеме суштинска суштинска дебата за уставните измени, зошто е проблем да се вклучат Бугарите во Уставот. , зошто ни е проблем на нас Македонците, како може да не загрози? Ако влеземе во таква дискусија, верувам дека ќе дојдеме до разумни аргументи, дека навистина е трагично да се блокира нашата земја на патот кон Европската унија поради ова прашање, изјави вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќи.

Во интервју за Македонското радио, тој нагласи дека со вклучувањето на Бугарите како етничка заедница во Уставот, се прави јасна дистинкција меѓу македонскиот народ, Македонците, мнозинскиот народ во Северна Македонија и Бугарите како етничка заедница во држава и како малцинство, според конвенциите. 

 „Додека граѓаните имаат право слободно да ги изразуваат своите чувства, а како што имаме и седум други заедници кои се истакнати во нашиот Устав, ние мора да имаме можност за Бугарите, за да бидеме заштитени за никој да не каже дека сме Бугари. . Ние сме Македонци и разликата е во тоа што има и Бугари кои според последниот попис се 3.000 и сто. Со тој чин ќе ја направиме таа дистинкција. Дополнително ќе додадеме и други заедници како што се Хрватите и Црногорците, барем. Тоа значи дека има интерес и од други Евреи, Египќани, Торбеши и така натаму и подготвени сме да разговараме“, нагласи вицепремиерот.

Маричиќи нагласи дека е можно во текот на преговорите да има потешки прашања за решавање, од поинаков карактер.

 Фокусирајќи се на реконструкцијата на Владата, тој нагласи дека целта е да се зајакне владиното мнозинство и да се зајакне позицијата на Владата во период кога не чекаат многу обврски поврзани со реформите и пред една година во која мора да се завршат бројни инфраструктурни проекти.

 Зборувајќи за францускиот предлог, Маричиќи рече дека ФРОНТЕКС е едно од нашите главни барања, како гаранција дека Бугарија навистина нема проблем со македонскиот јазик, односно не се противи на употребата на македонскиот јазик во Европската унија. . 

Во однос на ратификацијата на договорите од иницијативата „Отворен Балкан“, тој истакна дека ова е многу важен чекор кон отворање на границите и отстранување на бариерите кои постојат меѓу земјите од Западен Балкан.

„Ова е суштинската важност на иницијативата „Отворен Балкан“ која постојано ја нагласуваме. Овие договори се ратификувани и во Албанија и во Србија и се чека на ратификација од нас. Првично имаше скептицизам од страна на опозицијата, повторно блокади и неименување на Комисијата за надворешни работи. Потоа, откако отиде во Комисијата за надворешни работи, релативно брзо, кога се создадоа услови, беше ратификуван“, нагласи Маричиќи.

Фокусирајќи се на одлуката на судот во Стразбур, Маричиќи рече дека тоа е позитивна вест за државата.

Тој рече дека она што е важно за Владата и државата е овие случаи да добијат решение и резултат пред судовите во Северна Македонија.