НАТО го осудува повлекувањето на Русија од договорот за конвенционално оружје

0

Алијансата ја повика Москва да ја преиспита одлуката што ја „поткопува евроатлантската безбедност“.

НАТО во петокот изрази жалење поради повлекувањето на Русија од Договорот за конвенционални вооружени сили во Европа (CFE) и ја повика Москва да ја преиспита својата одлука.

„Сојузниците на НАТО ја осудуваат одлуката на Русија да се повлече од историскиот договор“ CFE, објави воената алијанса во соопштението.

Нарекувајќи го CFE „камен-темелник на безбедноста на Европа“, во соопштението се истакнува дека најновата одлука на Русија се потпишува на „низа акции кои систематски ја поткопуваат евроатлантската безбедност“.

Повлекувањето „дополнително го покажува континуираното непочитување на Москва за контролата на оружјето“, тврди НАТО.

Алијансата, исто така, ја повика Русија „да ја преиспита својата одлука“ пред да заврши периодот на известување за повлекувањето и „да ги спроведе своите обврски и обврски“.

НАТО ја потврди својата посветеност на „ефикасна контрола на конвенционалното оружје како клучен елемент на евроатлантската безбедност“.

Конечното повлекување на Русија од договорот CFE ќе се случи на 7 ноември, објави претходно во петокот руското Министерство за надворешни работи.

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за повлекување во мај, но земјата веќе одлучи да го прекине неговото спроведување во 2007 година.

Откако ќе ја извести секоја страна во договорот, Русија мора да почитува 150 дена известување пред официјално да ја напушти конвенцијата.

Потпишан во 1990 година како важен акт за ставање крај на Студената војна, претставниците на двата блока, НАТО и Варшавскиот пакт, се обврзаа да ја намалат воената опрема.

Во февруари, Москва објави дека ќе го прекине учеството во друг важен договор за контрола на вооружувањето, Новиот нуклеарен договор СТАРТ.