На меѓународните пазари цената на нафтата паѓа

0

Цените на нафтата денеска паднаа под 85 долари бидејќи инвеститорите стравуваат од агресивни зголемувања на каматните стапки во САД.

На лондонскиот пазар цената на барелот се продаваше за 2,01 долари пониска од вчера и достигна 84,60 долари.

На американскиот пазар барелот се тргуваше по пониска цена од 2,21 долари, од 77,93 долари.

Трговците денеска се фокусираа на најавата на американското Министерство за енергетика дека ќе продаде 26 милиони барели нафта од стратешките резерви, кои во моментов се на најниско ниво од 1983 година.

Тие, исто така, внимателно ги разгледаа податоците за американската инфлација во јануари. Цените повторно пораснаа од декември, кога забавуваа, поттикнувајќи ги стравувањата дека ФЕД може агресивно да ги зголеми каматните стапки и на тој начин да ја ограничи економијата и побарувачката на нафта.

На годишна основа, цените во САД пораснаа со приближно исто темпо како и во декември.