“НЕ ПРАЌАЈТЕ ГИ НАШИТЕ МАЖИ И СИНОВИ НА КОЛЕЊЕ!“ – Голема група Русинки и мајки го повикаа Владимир Путин да не испраќа необучени војници на фронтот

0

Група руски сопруги и мајки го повикаа претседателот Владимир Путин да престане да ги праќа нивните сопрузи и синови „на кланица“ со тоа што ги принудува да им се придружат на борците во Украина без соодветна обука и опрема.

Во видео споделено од независниот руски канал СОТА на социјалната мрежа Телеграм, жените рекоа дека нивните најблиски биле „присилени да им се придружат на напаѓачките групи“ на почетокот на март и покрај тоа што имале само четири дена обука од мобилизацијата во септември.

На видеото се гледа како жените држат знак на руски јазик на кој пишува „580-та посебна артилериска дивизија“ од 11. март 2023 година.

Мојот сопруг… е на контакт линија со непријателот“, вели една жена во видеото, објавува CNN.

Нашите мобилизирани луѓе се испраќаат како јагниња на колење за да упаднат во утврдените области – пет по пет, против 100 тешко вооружени непријатели“, објаснува таа.

Тие се подготвени да и служат на својата татковина, но според специјализацијата за која беа обучени, а не како војници. Бараме да ги повлечете нашите луѓе од линијата на фронтот и да им обезбедите на војниците артилерија и муниција“, велат во пораката.

CNN не можеше самостојно да ги потврди тврдењата на групата жени на видеото.

Потегот на Русија да испрати стотици илјади да се борат на боиштата во Украина предизвика несогласување и протести и поттикна многу Руси – особено млади мажи – да ја напуштат земјата.

Побегнавме од Русија затоа што сакаме да живееме“, изјави претходно за CNN еден маж, кој побарал да остане анонимен за да ги заштити своите најблиски и додал: „Се плашиме дека би можеле да бидеме испратени во Украина“.

Семејствата на регрутираните Руси ја критикуваа мобилизацијата, велејќи дека е зафатена со проблеми како што се дисциплински проблеми и недостаток на раководство од офицери од среден ранг, непостоечка обука, како и логистички тешкотии како што се недоволна опрема, лоша храна и недостаток на медицинска помош и материјали.