Ова е најлошото нешто што може да ѝ го направи мајката на ќерката! Познатиот руски психолог брутално се пресмета со родителите: Еве што им прават на девојчињата! (фото)

Познатиот руски психолог Михаил Лабковски привлекува големо внимание со своите интересни и остри ставови. Посебно се занимава со женски прашања, а често се занимава и со прашањето за воспитување деца, пренесува Стил.

Михаил Лабковски смета дека постапките на мајката кон нејзините ќерки можат да имаат големи последици за нив.

– Според статистичките податоци, жените се најчесто жртви во семејствата. Не ми се допаѓа идејата дека жените се пасивни и самопожртвувани по природа. Всушност, постојат општествени корени, норми, но и родителски реченици кои буквално закопуваат девојка, а подоцна и жена:

Ти си девојка, девојките не се караат“.

Задржи го лицето, молчи, биди под него...“

Жената мора да може да издржи“ – и други глупости.

За жал, многу мајки сè уште ги воспитуваат своите ќерки на овој начин. Но, се случува и мајката да ѝ каже на ќерката: „Биди силна, треба да се залагаш за себе“ или „ништо не те ограничува“, додека во исто време мајката го живее животот како типична жртва.

Се разбира, најлошото нешто што една мајка може да му го направи на своето дете е да седне по расправијата со татко и’ и да и’ каже „види што ми направи татко ти!“

Ова не смее да се случи! Вашето дете не треба да ви биде терапевт!⠀

Патем, да се осврнам на популарната фраза: „Го трпам само заради децата“ – Драга жена, колку повеќе го трпиш, толку посилно формираш жртва кај твоите деца!⠀

Ако сакате да направите нешто важно за вашето дете – оставете го тиранинот! За децата би било подобро да живеат под кирија, на село или да трпат сиромаштија, отколку да гледаат како татко им ја злоставува мајка им или нивните родители како се караат секој ден.⠀

Еден мој пријател секогаш повторува: „Сè уште не е сè решено! Секогаш можете да почнете да живеете поинаку“.

Проблемот е вашата глава а не мажот! И само вие можете да го направите првиот чекор! – изјави психологот.