Овие четири „супер пијалоци“ можат да ви помогнат да го намалите ризикот од срцеви заболувања

0

Соковите од маракуја, калинката, портокалот и мандарина се богати со калиум, кој игра голема улога во регулирањето на крвниот притисок и здравото срце, а според Medical News Today, овие пијалоци можат да помогнат во спречување на срцеви заболувања.

Ако не се лекува, хипертензијата (висок крвен притисок) дополнително ги оптоварува вашите крвни садови, срцето и другите органи, како што се мозокот, бубрезите и очите. Исто така, може да го зголеми ризикот од развој на голем број сериозни и потенцијално фатални здравствени состојби. Срцеви заболувања, срцеви удари, мозочни удари и срцева слабост се само некои од нив.

Според Школата за јавно здравје на Харвард , два минерали играат главна улога во регулирањето на крвниот притисок и здравото срце. Тоа се натриум и калиум.

Во овој поглед, според Medical News Today , четири овошни пијалаци се полни со гореспоменатите минерали и може да помогнат во спречување на срцеви заболувања.

Тоа се свежи сокови од маракуја, калинка, портокал и мандарина. Стандардна чаша од секој пијалок содржи:

Сок од калинка – 533 мг калиум

Сок од портокал – 496 мг.

Сок од мандарина – 440 мг.

Сок од маракуја – 687 мг

Според Школата за јавно здравје на Харвард, друга храна богата со калиум вклучува суво овошје, грав, леќа, компири, спанаќ, брокула, авокадо, пилешко, лосос, бадеми итн.

Тие исто така посочуваат дека најдобриот план за исхрана за намалување на крвниот притисок и спречување на срцеви заболувања е оној што ја одразува медитеранската исхрана.

Исто така, се вели дека сонот игра огромна улога во здравјето на срцето, бидејќи премалку или премногу сон е поврзано со срцеви заболувања и може негативно да влијае на другите фактори на ризик од срцеви заболувања.