Овој морничав тест на личноста ја открива вашата темна страна: Изберете го лицето кое најмногу ве плаши

Тестот Шонди постои со децении, а повеќето експерти сè уште го сметаат за доста сигурен.

Иако можеби изгледа „лудо“, овој тест на личност постои веќе 80 години, а го измислил унгарскиот психијатар Леополд Шонди.

Тестот работи на следниов начин: 

Сликата содржи фотографии од осум лица, означени со броеви од еден до осум. Замислете дека сте во темна просторија и добро погледнете го секое лице. Од кого би се исплашиле да видите како ви се приближува? Следете го бројот на личноста што сте ја избрале и видете што открива за вас.

Број 1: Садист

Веројатно доминирале многу авторитарни личности, како родители или наставници. Затоа, вие сега станувате оној кој сака да ги контролира другите. Вие сте пасивни и прилично пријателски расположени и сакате да ги правите среќни луѓето, но сето тоа за да имате барем мала контрола – што упорно го негирате. Имајќи го тоа на ум, вие реагирате дефанзивно на пасивно-агресивен начин кога чувствувате дека некој се обидува да ве контролира. Тоа е ваш начин индиректно да ги казните.

Но, длабоко во себе, често знаеш да ти угодиш кога ќе им се одмаздуваш на другите или ти е мило кога ќе видиш како „карма“ му наштетува на оној кој на некој начин ти наштетил.

Број 2: Епилептичен

Интензивно реагирате на движења, без разлика дали се добри или лоши. Бидејќи како дете ве учеле дека некои работи не се во ред, одбивате да дозволите да се манифестираат негативни емоции како што се гнев, импулсивност или раздразливост. Како такви, веројатно носите силна емоционална маска и добро се криете од другите негативни чувства секогаш кога ќе излезат на површина.

Ги сакате луѓето, пријатни сте и пријателски расположени. Луѓето веројатно ве гледаат како мирна и доверлива личност. Иако, под притисок, можете да експлодирате од овие негативни чувства и повеќето луѓе би биле изненадени, бидејќи никогаш не сте изгледале како личност која е толку негативна.

Број 3: Кататоничност

Веројатно сте интелигентна личност со преактивен ум. Не е толку лошо, нели? Па, тука е финтата. Во обид да останете приземјени во реалноста и да се борите со вашиот премногу креативен мозок, веројатно сте станале послушни, инхибирани и управувани од правила. Не сте свесни за физичките и емоционалните потреби на себе и на другите и често се чувствувате изолирано и изгубено. Не ги сакате промените и посакувате стабилност. Така, усвојувате стереотипни однесувања и често се браните од светот, следејќи ги сопствените „сет“ правила.

Број 4: Шизофренија

Ако сте ја избрале оваа жена, веројатно ги потиснувате чувствата на рамнодушност кон другите. Веројатно имате проблеми со поврзувањето со другите, а таквиот однос со другите е предизвик за вас. Можеби дури и поврзување со себе. На вашите врски веројатно им недостига таа „емоционална длабочина“. За да се компензира, вие сте социјални. Сакате да поминувате време со пријателите и семејството. На некој начин тоа е решение за прикривање на вашето чувство на осаменост и изолација. Длабоко во себе си убеден дека никој не ви треба.

Број 5: Хистерија

Веројатно ги потиснувате тенденциите за барање внимание. Уште од мали нозе родителите, а веројатно и врсниците те научиле дека не треба да се фалиш речиси со ништо, па ни со својот успех. Затоа веројатно сте скромна и чесна личност. Длабоко во себе сакате да бидете во центарот на вниманието и да ги шармирате другите. Иако тоа ретко се случува, кога се случува, вие сте воодушевени. Веројатно сте личност која внимава на деталите, а тоа го покажувате преку трудот што го вложувате во вашиот изглед. Ова може да биде фалење на вашето потсвесно јас, додека вашето свесно јас продолжува да се однесува понизно. Генерално избирате ретки или екстравагантни работни места и хоби. Обично се трудите да останете стилски и добро облечени за да продолжите да привлекувате внимание.

Број 6: Депресивен

На површината, вие сте среќни и весели. Како да немаш грижа на светот. Па, барем тоа е страната што му ја покажувате на светот. Длабоко во себе, веројатно се соочувате со чувства на безвредност, дури и со омраза кон себе и вина. Веројатно се одвлекувате од тоа со фокусирање на работата и другите луѓе. Ниската самодоверба е поврзана и со овој избор. Изборот на оваа слика не значи дека сте депресивна личност, туку дека имате предиспозиција за негативни емоции. Ја преземате улогата на „психолог“ за другите и постојано барате решение за решавање на туѓите проблеми.

Број 7: Манијак

Веројатно се водите од логиката, зрели и избалансирани. Не ви се допаѓа хаосот или прекумерното прикажување на емоции. Веројатно ве нервираат гласните луѓе или оние кои силно веруваат во нешто, бидејќи длабоко во себе ги потиснувате хиперактивните тенденции кои би ве натерале да ја изгубите контролата. Длабоко во себе, веројатно сте прилично импулсивни и имате екстремна енергија. Тоа е веројатно затоа што вашите родители или наставници се обидувале да ве „смират“ кога сте биле дете. Избегнувате места каде што владее искушението, како што се коцкарниците и казина.

Број 8: Дисоцијативно нарушување на идентитетот

Како дете, веројатно сте биле малтретирани, понижувани или трауматизирани од вашите родители, наставници или други членови на семејството. Оваа траума потсвесно ве натера да се преиспитувате себеси како сексуален партнер. Сега веројатно ја туркате сопствената родова улога. На пример, се однесувате како мачо маж или ја нагласувате вашата женственост како жена. Веројатно гледате со презир на другите од вашиот пол бидејќи тие не се однесуваат доволно мажествено или женствено. Затоа, за вас е многу важно партнерот да го види во вас најдобар маж или жена. Ги жртвувате вашите интереси и индивидуалност за да се усогласите со родовите стереотипи како „само машки“ или „само женски“ работни места.