ООН УПАТИ ИТЕН ПОВИК ЗА ПОМОШ ЗА СИРИЈА ОД ОКОЛУ 400 МИЛИОНИ ДОЛАРИ! Гутереш: „Тоа ќе покрие период од 3 месеци“

Генералниот секретар на ОН денеска упати итен апел за подароци во вредност од речиси 400 милиони долари за помош на сириското население погодено од земјотресот.

– Денеска објавувам дека ОН упатија хуманитарен апел за 397 милиони долари за населението погодено од земјотресот во Сирија. за помош на Турција се подготвува.

Тој ги повика сите земји-членки на ОН „целосно и без одлагање да го финансираат“ повикот за помош за гарантирање на хуманитарната помош која, како што наведе, „очајно им е потребна на речиси пет милиони Сиријци“ и која вклучува засолништа, медицинска нега и храна.

„Потребите се огромни“ и „сите знаеме дека спасувачката помош не доаѓа со потребната брзина или обем“, рече генералниот секретар на ОН.

Тој рече дека една недела по разорните земјотреси, милиони луѓе ширум регионот се борат да преживеат, без покрив над главата и се соочуваат со ниски температури.

Поради таа исклучителна ситуација, сирискиот претседател Башар ал Асад вчера прифати да ги отвори прекуграничните премини меѓу Турција и бунтовничките зони во северозападна Сирија, а досега ОН можеше да мине само преку еден премин, врз основа на резолуцијата на ОН за безбедност. Советот.

„Човечкото страдање предизвикано од таа огромна природна катастрофа не треба дополнително да се влошува со пречките што ги создаваат луѓето – пристап, финансирање, снабдување“, нагласи Гутереш и побара да се дозволи испраќање помош „преку сите канали без никакво ограничување“.

Конвои на ОН од четвртокот минуваат низ преминот Баб ал Хава, а првиот конвој денеска го напушти еден од двата отворени премини, но ОН вчера соопштија дека се уште не успеале да организираат конвој меѓу првите линии во Сирија.