Откриен е еден од виновниците за депресијата, а го произведува бактерија во нашите црева

0

На повидок е голем напредок во лекувањето на депресијата, бидејќи најновата кинеска студија го откри главниот виновник за развојот на оваа состојба.

Новото истражување откри дека присуството на ензим може да биде одговорно за депресија кај некои жени за време на нивните репродуктивни години, бидејќи овој ензим ги поврзува хормоните, функцијата на цревата и менталното здравје.

Кинеските научници од Универзитетот Вухан го споредиле крвниот серум на 91 жена на возраст меѓу 18 и 45 години со депресија и крвниот серум на 98 жени без депресија. Тие откриле дека жените со депресија имаат речиси половина од серумските нивоа на естрадиол, кој е примарен естроген што го користи човечкото тело во периодот на раѓање.

Сè започна од идеја стара веќе 100 години

Идејата дека естрадиолот е поврзан со депресијата кај луѓето со плодни женски хормони е всушност стара повеќе од 100 години. Природниот пад на естрадиолот за време на менопаузата и по бременоста е познат како поврзан со негативните промени во расположението.

Постојат и други состојби кои можат да предизвикаат низок естрадиол и депресија, вклучувајќи го и синдромот на полицистични јајници (каде јајниците произведуваат повеќе од нормално ниво на полови хормони познати како андрогени, предизвикувајќи нерамнотежа на репродуктивните хормони) и вродена адренална хиперплазија (група генетски нарушувања каде на телото му недостасува еден од потребните ензими за создавање специфични хормони).

Поврзаноста на депресијата со естрадиол веројатно објаснува зошто таа е двојно почеста кај жените отколку кај мажите.

Произведен во јајниците и откако ќе ја заврши својата работа околу женското тело, вклучително и регулирање на менструалните циклуси, естрадиолот се метаболизира во црниот дроб, а потоа се пренесува во цревата, каде што делумно се реапсорбира назад во крвотокот за да се одржи циркулирачкото ниво на естроген. Кинеските научници, научени од ова знаење, ги истражувале активностите на естрадиолот во цревата.

Тестови во цревата на бремени жени

Во рок од 2 часа од додавањето на естрадиол во примероците на фекалниот микробиом на депресивни жени, дошло до деградација на хормонот за 78 проценти. Во меѓувреме, епрувета со примероци од микробиом од недепресивни жени доживеала само 20 отсто пад на хормоните. Кинеските научници исто така пресадиле цревна микробиота на 5 депресивни жени на глувци, што покажало намалување на нивото на серумскиот естрадиол за 25 проценти во споредба со контролната група на глувци.

Се чини јасно дека цревниот микроб е одговорен за зголеменото разградување на овој хормон во нашиот дигестивен систем. За да го изолираат одговорниот микроб, кинеските научници поставија примероци од микробиомот на депресивни жени на чинија со агар и им дадоа естрадиол како единствен извор на храна. Два часа подоцна, повеќе од 60 проценти од естрадиолот е разложен на естрон. Белите дамки со мазни, замаглени рабови напредуваа, а со помош на масена спектрометрија истражувачите го идентификуваа микробот, вид на бактерии што го нарекоа Klebsiella aerogenes TS2020 .

Овие резултати покажуваат дека K. aerogenes TS2020 може да ги намали нивоата на серумскиот естрадиол кај глувците и да предизвика однесување слично на депресија. Дополнително, употребата на цефотаксим може да ги ублажи таквите однесувања слични на депресија кај глувците , објаснуваат авторите на студијата објавена во списанието Cell Metabolism .

Анализата на гените покажа дека K. aerogenes го претвора естрадиолот во естрон користејќи ензим наречен 3β-HSD (3β-хидроксистероид дехидрогеназа) . Вметнувањето на генот за овој ензим во бактериите на E. coli и последователно инфицирање на глувците со овие бактерии доведе до истиот пад на естрадиол и појава на симптоми на депресија. Администрацијата само на естрон за контрола на глувците не го зголеми депресивното однесување, исклучувајќи го вишокот естрон како проблем. Авторите на студијата, исто така, отфрлија други молекули како причина.

Глувците со E. coli што произведува 3β-HSD, исто така, имаа пониски нивоа на естрадиол во нивните мозоци, вклучувајќи го и хипокампусот, мозочен регион за кој се знае дека е силно вклучен во депресија. Сето ова заедно сугерира дека ензимот произведен од микробот предизвикува проблеми со мозокот

Истиот ензим може да го разложи и тестостеронот

Во претходната студија, научниците идентификуваа зголемени нивоа на истиот ензим кај машки пациенти со депресија, бидејќи споменатиот ензим исто така може да го разложи тестостеронот.

Земајќи ги овие две студии заедно, шпекулираме дека ензимот 3β-HSD е вклучен во развојот на депресија и дека оваа врска е независна од полот. Ние веруваме дека K. aerogenes во изметот не е единствената цревна бактерија способна да произведува 3β-HSD. Нашите податоци за метагеномско секвенционирање покажаа дека бактериите Bacteroides thetaiotaomicron и Clostridia поседуваат 3β-HSD. Сепак, може да има и други бактерии кои произведуваат цревна бактериска 3β-HSD под границата за откривање на метагеномското секвенционирање. Кои бактерии можат да произведат 3β-HSD треба дополнително да се проучуваат, објаснуваат кинеските научници.

Подобра цел за лековите

Доколку наодите од кинеската студија се покажат како точни, бактериите кои произведуваат 3β-HSD би можеле да доведат до релапс на депресијата, предупредуваат авторите на студијата. Бактериите кои го разградуваат естрадиолот во цревата, особено ензимите што ги лачат овие бактерии, можат да бидат подобри мети за интервенција, забележуваат тие.

Околу 280 милиони луѓе ширум светот страдаат од депресија. За секој што се потпира на надворешна помош за хемијата на мозокот, подобрите опции за третман кои произлегуваат од разбирањето на непоколебливите врски на мозокот, цревата и хормоните не можат да дојдат доволно брзо.