„Постојат сигнали дека двете страни ќе го прифатат предлогот, де факто да го признаат Косово“

0

Заедницата на српски општини (ЗСМ) е дел од договорот меѓу Белград и Приштина и прифаќањето на европскиот предлог за решавање на косовското прашање, во понеделник, автоматски значи и прифаќање на ЦСМ, изјави висок функционер на Европската унија (ЕУ), кој инсистираше на анонимност. Официјалниот претставник додаде дека прифаќањето на предлогот значи и де факто признавање на независноста на Косово.

Според информациите од Брисел, има силни сигнали и од Белград и од Приштина, во форма на јавни изјави и во директни разговори со претставници на ЕУ, дека европскиот предлог ќе биде прифатен, а со тоа и очекувањата дека ќе биде и формално прифатен. во понеделник.

Официјалниот претставник на ЕУ рече дека нема да се разговара за содржината на предлогот, туку само за неговата имплементација, што е дефинирано со посебен анекс.

Ова е основен договор кој е толку сеопфатен што ги приближува страните до таканаречениот „сеопфатен правно обврзувачки договор за нормализација на односите меѓу двете страни“, објасни претставникот на ЕУ.

Прифаќањето на европскиот предлог е важно бидејќи ќе доведе до промена на севкупната атмосфера во регионот, до нови проекти и инвестиции, зголемување на финансиската помош и обезбедување поголема безбедност и предвидливост, изјави за медиумите високиот претставник на ЕУ.

Средба на високо ниво на дијалогот Белград-Приштина ќе се одржи во понеделник во Брисел. Своето учество го потврдија српскиот претседател Александар Вучиќ и косовскиот премиер Албин Курти.