Руските војници ја оставија отворена вратата од воениот магацин, а потоа следеше непријатно изненадување

Охрабрени од заземањето на Авдиивка, Русите испратија некои од нивните најдобри оклопни возила во јужна Украина во очекување на посебна офанзива. Меѓутоа, украинските сили лоцирале магацини каде што војниците на Путин криеле тенкови Т-72 и Т-80, борбени возила БМП-3 и инженерско возило БРЕМ. Како што пишува Форбс, прилично вешти украински оператори со беспилотни летала од посебна претседателска бригада летале дронови наполнети со експлозиви низ отворените врати на магацинот и темелно ограбувале руски воени возила.

„Како во пукачка галерија“, вели украинскиот медиум Цензор.

Веднаш се запалил магацинот. А возилата внатре – два цистерна, БРЕМ, БМП и неколку камиони со оружје и снабдување во вкупна вредност од милиони долари – беа сведени на отпад што тлее. Еве видео од целиот дебакл.

Колку ги чинеше Украинците овој напад?

„Само 5.000 долари, наведува Цензорот.

Овој напад со дрон е значаен не само поради извонредната вештина на украинските оператори, туку и поради очигледниот досег на ударот. Руската војска веројатно не поставила тенкови и БМП во магацини во рамките на очекуваниот опсег на украинските беспилотни летала FPV до нешто повеќе од три километри.

Ова покажува дека Украинците го прошириле опсегот на нивните квадкоптери FPV веројатно со летање во долга формација со поголем дрон „репетитор“ кој ги земал и реемитувал командните сигнали на FPV. Со помош на репетитор дрон, FPV би можел да достигне повеќе од петнаесет километри.

Прашањето е, ако Украинците би можеле да лоцираат складишен комплекс полн со тенкови на 15 километри зад линијата на фронтот, зошто да не го нападнат со многу потешко оружје од беспилотни летала – артилерија, ракети, дури и глисери бомби – и да гарантираат итно уништување на целиот комплекс. ? Одговорот е очигледен. Соединетите Држави се главниот снабдувач на Украина со тешка муниција, а проруските републиканци во американскиот Конгрес одбиваат да гласаат за нова помош за Украина од октомври. На украинските сили им снемува најтешкото оружје.

слика

Сепак, не им снемува дронови. Мрежа од илјадници мали работилници распространети низ Украина, финансирани во голем дел од мали донации, произведуваат најмалку 50.000 FPV дронови месечно. Сè повеќе, овие беспилотни летала од 500 долари ја вршат работата што артилеријата би ја направила побрзо и поразорно. Во оваа смисла, нападот врз магацините е лоша вест за Украина. Да, за Русите е срамно што изгубија, со милји од предната страна, речиси група возила до неколку ситни дронови. Но, за Украинците е подеднакво страшно што немаа друг избор освен да нападнат со дронови наместо, на пример, ракети М30/31.