Свадбите не познаваат економска криза

0

Економската криза не ги спречува граѓаните да организираат свадби и разни семејни веселби. Иако од времето на пандемијата земјата се соочуваше со различни кризи, граѓаните сè уште наоѓаат простор и буџет за свадбени церемонии. Сопствениците на салоните за венчавки оценуваат дека интересот за свадби е отприлика ист како и претходните години. Самет Мемиши, сопственик на ресторанот Аванти, вели дека цените што им ги нудат на клиентите не се зголемени иако во овие периоди со високи цени се соочуваат сите сектори, но нагласува дека како резултат на тешката економска состојба, нивните бизниси работат. со помал профит во споредба со периодот пред пандемијата или други кризи.

„Интересот е ист, последниве години има тренд на помалку свадби, свадбите се помали од вообичаено, најголемите свадби ако се земе во просек свадби доаѓаат помалку од 250 гости. Со гастрономијата цените не се покачени, цените се исти како и другите години, единствени што се оштетени во овој случај се рестораните, паднал профитот на рестораните, ако добивката во претходните години била поголема годинава е многу помал. Зголемени се сите артикли со кои се прави свадба, почнувајќи од месото, соковите, струјата, платите на работниците, покрај цените во рестораните се исти“.

Традиција која е присутна во албанските семејства е купувањето на украси од солзи во времето кога нивните бракови се манифестираат со свадби. За тоа дали последниве години има доволно интерес за купување златен накит, златарот Гарип Муслиу вели дека од пандемијата интересот е значително намален. Тој појаснува дека златото на берзата има висока цена, па затоа тоа го прави недостапно за џебот на граѓаните.

„Имавме малку повеќе клиенти оваа година иако златото е скапо на берзата, работиме со светската берза која расте, побарувачка има но не е доволно за свадби, се трудиме да бидеме добри во цените, но тоа е криза. Интересот е слаб, има многу причини, веруваме дека сезоната на гурбечари што доаѓа сега се уште не е започната, верувам дека оваа недела само добро почнува, но интересот е многу слаб. Пред пандемијата беше добро, првата година по пандемијата беше добра, 2021, 2022 година малку ќе се зголеми, а 2023 година ќе се намали“.

Граѓаните, пак, велат дека свадби секогаш се правеле и ќе се одржуваат. Велат дека луѓето сакаат да ги споделат своите семејни радости со другите и дека оваа традиција треба да се зачува. Некои од нив, иселеници кај нас, претерани трошоци за албанските свадби ги гледаат како непотребни и сметаат дека свадбените церемонии треба да се прават, но на поекономичен начин.

„Свадбите се повторно како свадби, секој сака да го помине што е можно подобро, само поради економската криза луѓето сите се жалат, но пак прават се. тоа е многу забавно, но забавата е многу скапа. Сите се жалат дека немаат, не стигнале, кога одиш во ресторани немаат седишта, на крај краева треба свадба, луѓето се среќни, некој се мажи за момче, некој вториот. , третиот итн.

„Не направија многу, се потроши затоа што беше дефицитарно, некој нема леб да јаде, па подобро е овие пари да се заштедат малку, или да се дадат на некој што ќе бил поидеален. Има многу свадби и навистина ме чуди што се даваат многу пари и многу 500-600 гости, мислам дека не е добро затоа што е голема криза, треба да размислите за друг агол бидејќи кога нема комшија тоа е малку тешко да се направи, ајде да одиме“.

„Свадбите не престануваат, дефинитивно ги прават, но ќе ги прават само не како порано кога правеа свадби од 10-15 илјади евра, сега со 5000 евра е како да се забавувате. Како не чинат, не само свадбата, туку не купувањето злато, облека, тоа, чинат 10-15 илјади евра, во која криза каде го наоѓате човекот додека почна свадбата“.

Граѓаните велат дека свадбите не престануваат, туку треба да се прават малку повнимателно и со помали трошоци.