Скандалозната изјава на Риши Сунак откриена на истрагата за СОВИД-19: На луѓето само треба да им се дозволи да умрат

0

Тековната истрага тврди дека британскиот премиер Риши Сунак рече дека владата треба „само да дозволи луѓето да умрат“ за време на пандемијата „Ковид-19“ и да не наметнува ново национално заклучување.

Патрик Валанс, кој беше главен владин научен советник за време на пандемијата на коронавирус, направи запис во својот дневник на 25 октомври 2020 година на состанок во кој учествуваа тогашниот премиер Борис Џонсон и Риши Сунак, кој беше министер за финансии, пишува Телеграф.

Дневникот прикажан во истрагата забележал како Доминик Камингс, главниот советник на Џонсон за време на пандемијата, му го пренел на Валанс она што тој рекол дека го слушнал на состанокот, пишува Ројтерс.

Валанс го цитираше Камингс во неговиот дневник како вели: „Риши мисли дека е во ред да се остават луѓето да умрат. Сето ова изгледа како целосен недостаток на лидерство“.

Портпаролот на Сунак рече дека премиерот повеќе би сакал да го каже својот став при сведочењето на истрагата отколку да одговори на сите поединечно.

Истрагата го испитува одговорот на владата на пандемијата на коронавирус, која затвори големи делови од економијата и однесе повеќе од 220.000 животи во Британија.

Високи владини претставници постојано рекоа дека владата не е подготвена за пандемијата и дека „токсичната“ и „мачо“ култура го попречува одговорот на здравствената криза.

Доказите во истрагата создаваат опасност за Сунак и го поткопуваат неговиот обид да се претстави како промена во хаотичното раководство на Џонсон, иако тој беше еден од највисоките министри во таа влада