Со инвестиција од 200.000 до 400.000 евра, до македонско државјанство

0

 Специјализираните веб-страници за инвестиции во странство ја посочуваат Северна Македонија како соодветна даночна локација, додека главната придобивка од македонскиот пасош е што може да се користи за патување до 125 дестинации, пишува Дојче Веле .

„Можете автоматски да стекнете македонско државјанство со инвестиција од 200.000 до 400.000 евра. Оние кои ќе го стекнат ова државјанство ќе имаат право на слободно движење во Хонг Конг, Јапонија, Сингапур, Турција и Шенген зоната, како и е-виза за Индија и пристап до 125 дестинации. Граѓаните имаат и можност да го пренесат своето државјанство на идните генерации, со пристап до стратешкиот пазар и многу повеќе.

Ова се дел од ветувањата што може да се прочитаат на специјализираните сајтови за инвестиции во странски земји, кои се посветени на бизнисмените кои сакаат да инвестираат во Македонија. Една од нив е веб-страницата на NAIRAMETRICS – компанија за финансиски ресурси со седиште во Нигерија, со посебен финансиски фокус, застапеност за инвеститори и интелигенција за работа, која неодамна објави текст во кој се наведува дека „Македонското државјанство по пат на инвестиција може да се добие без минимум жителство или јазик. барања. На македонската влада и требаат богати и талентирани поединци кои можат да инвестираат во земјата и да ја поттикнат нејзината економија. Да се ​​стане државјанин на Македонија значи да се обезбедат поволности како што е слободно движење во повеќе земји“, се вели во соопштението на Наираметрикс.

Од 2005 година до 31 декември 2022 година македонски државјани станале вкупно 121 лице со економски интерес, потоа 12 лица со културен интерес, 12 лица со научен интерес и 134 лица со спортски интерес“, велат за Дојче Веле.

Наираметрикс во текстот каде што ги објаснува сите чекори како инвеститорите стигнале до македонско државјанство вели дека постапката може да трае од два до пет месеци со минимална инвестиција од 200.000 до 400.000 евра без минимални услови за престој или јазик. Македонија е опишана како земја во Југоисточна Европа со реки и планински региони, која има перспективна економија, со добри земјоделски и комерцијални перспективи, како и богато културно наследство. Но и со пријателска култура и соодветно даночно опкружување.