Тренчевска за деветмесечното дете со туберкулоза: Не се работи за занемарување на дете, ќе ги почекаме извештаите од увидот на стручниот тим од Куманово

0

 Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска информира дека досега не се утврдени елементи на занемарување кај деветмесечното бебе со туберкулоза од Куманово хоспитализирано на Интензивна на Клиниката за детски болести и посочи оти по направениот увид било потврдено дека не се евидентирани во Центарот за социјална работа.

Таа рече дека ќе ги почекаат извештаите од стручниот тим од Куманово од увидот и потоа ќе ги известат медиумите за состојбата во домот и дали е нешто утврдено дополнително.  

-Центарот за социјална работа навреме реагира. Не се утврдени никакви елементи занемарување кај детето во Куманово. Веднаш е направен увид во документацијата, дали се приматели на некакво право, дали се евидентирани во Центарот. Во Центарот во Куманово не се евидентирани. Мајката прима надоместок за трето дете, меѓутоа во периодот кога се родило детето таа е со лична карта од Шуто Оризари и го прима преку Центарот за социјални работи во Скопје. Вчера излегол веднаш на терен стручниот тим од Центарот за социјални работи во Куманово, меѓутоа родителите не се најдени дома, по телефон се контактирани. Вчера родителите со двете останати деца биле овде во Скопје да направат дополнителни анализи за да видат дали и тие имаат некакво заболување и е договорено денеска во текот на денот стручната служба да направи увид во домот на семејството за да видиме дали и каква се состојбата во домот и врз основа на тој наод ќе ги известиме медиумите за она што е од денес утврдено, рече министерката на конференцијата „Жени во политика-Говор на омраза сенка која обесхрабрува“ по повод започнување на караван со цел зајакнување на жените „Гласна и храбра“.

Тренчевска потенцира дека првично не се работи за занемарување на дете, туку за бебе кое што е родено предвреме и трето дете на мајката и нема никакви индиции дека се работи за некакво занемарување. Но, како што рече таа, ќе ги почекаат извештаите од стручниот тим од Куманово од увидот и ќе ги известиме медиумите за состојбата во домот и дали е нешто утврдено дополнително.  

Тренчевска информира дека директорката на Центарот за социјална работа е во комуникација со директорката на болницата и вчера ми јавиле дека се во добра состојба.  

-Ние сме тука да помогнеме преку центрите. Да, нашата помош оди преку центрите. Денеска ќе го направат увидот и се што треба дополнително ќе направиме. Семејството не е примател затоа што таткото работи и е во редовен работен однос. Како што реков,  само мајката е примател на надоместок за трето дете, но од увидот ќе видиме и дали им треба и некаква дополнителна помош, дали можеме да ги вклучиме дополнително во некое право – детско или социјална заштита, рече министерката Тренчевска.