УЗБУНА ВО МОСКВА: На улиците се емитуваат инструкции во случај на нуклеарен напад! (ВИДЕО)

0

Се нагласува дека видеата се официјално поставени од Министерството за вонредни ситуации на Русија.

Во Москва се емитува информативно видео со детални упатства како правилно да се спакува „итен куфер“ во случај на хемиски и нуклеарни напади. Видеото кое е прикажано на бројни билборди го подготви Министерството за вонредни ситуации на Русија. Очевидци снимија една од овие пораки, прикажана на екранот во близина на паркот Горки.

– Содржина на случајот за итни случаи: комплет за прва помош, рачна или предна светилка и снабдување со батерии, ловечки кибрит, сув алкохол, запалки за гас, мобилен телефон, радио приемник и снабдување со батерии, помошен нож, комплет за поправка (конци, игли), залихи на храна и вода (барем за три дена), садови за еднократна употреба, средства за лична хигиена, промена на долна облека и чорапи – стои  на видеото на екранот.

Веб-страницата MSK1.RU го контактираше министерството во Москва за појаснување. Таму одговорија дека снимката е договорена и официјално прикажана во име на Министерството за вонредни состојби, но не можеа да објаснат на што се однесува емитувањето на ваквите предупредувања.