ФОТО | Златниот рез пресуди: Оваа жена ја има најубавата вилица на светот

0

Моделот Џиџи Хадид има совршена вилица, тврдат научниците. Станува збор за студија на двајца професори, Морис Момаертс и Роберт Клејмет од Универзитетот во Брисел, неодамна објавена во Журналот за хирургија на кранио-максило-лице, пишува Дејли мејл.

Уште од античките Грци, привлечноста се мери со математичка пресметка – златниот пресек, кој Грците го користеле за мерење на хармонични црти на лицето, а научниците додале уште еден критериум – аголот на вилицата. Истражувачите спроведоа истражување во кое луѓето оценија различни аспекти на вилиците на 53 славни жени.

Тие пресметале, накратко, дека американскиот супермодел Џиџи Хадид има речиси совршена вилица. Меѓу жените за чии вилици се зборуваше се канадскиот супермодел Џесика Стам, моделот Стела Максвел, пејачката Мајли Сајрус и легендата на модната писта Кејт Мос.

За Џиџи Хадид се согласија научниците, хирурзите и обичните луѓе

Сепак, Џиџи Хадид води убедливо. Нејзината вилица има агол од 141,9 степени, што е многу блиску до „совршениот“ агол од 142 степени во однос на имагинарната линија што ги „поврзува“ очите. Покрај научниците, лицето на Џиџи Хадид го оценувале и 32 хирурзи и 16 испитаници, обични луѓе.

Сите се согласија дека нејзината вилица изгледа како што треба. Не е премногу нагласен или премногу рамен. Ваков важен агол најдобро се гледа во профилот, на местото каде што вилицата се спојува со главата и се спушта кон брадата.

За жените, важно е преминот кон брадата да биде нежен: колку е понежниот и похармоничен наклонот, толку поженствено е лицето. На пример, за мажите важи спротивниот критериум: пожелно е споменатата падина да биде изразена, како машката вилица на Бред Пит.

Луѓето се плашат дека после ова ќе започне трендот на зафати на женските вилици

„Пандемијата го интензивираше онлајн состанувањето, правејќи ги луѓето посвесни за нивниот изглед на лицето. Затоа е интересно, не само за научниците, да знаат кои агли и контури на лицето се сметаат за убави“, велат истражувачите.

Испитаниците во студијата високо ја оцениле вилицата на Амбер Херд (дури 95 отсто од учесниците на тестот ја оцениле како ниту премногу изразена ниту премногу рамна), додека 80 отсто од оценувачите заклучиле дека Брижит Бардо и руската манекенка Ирина Шајк исто така имаат убава вилица.

Студијата ја подели јавноста поради стравувањата дека би можеле да започнат тренд на поставување импланти и некои процедури на вилиците на жените, со цел да изгледаат попривлечно. „Важноста на пријатниот изглед на лицето во однос на благосостојбата и квалитетот на животот традиционално се потценува во медицината“, заклучуваат научниците.