Француската полиција се соочува со критики за насилничко однесување на некои полицајци

0

Додека протестите против пензиските реформи продолжуваат ширум Франција, полицијата беше под жестоки критики за тешките тактики што ги користеа некои полицајци за време на неодамнешните демонстрации.

Вторник е десеттиот национален ден на протест против пензиските реформи, движење кое започна во средината на јануари.

Деветтиот ден од акцијата, минатиот четврток, ги доживеа најжестоките судири досега меѓу демонстрантите и безбедносните сили додека тензиите избија во жестоки битки на улиците на Париз и неколку други градови.

Полицијата извести за 457 апсења низ Франција и повредени 441 полицаец.

Министерот за внатрешни работи Џералд Дарманин рече дека 13.000 припадници на безбедносните сили, вклучително и 5.500 само во Париз, ќе бидат распоредени на национално ниво во вторник.

Тој инсистираше на тоа дека „во овој период на насилство секој човек мора да покаже воздржаност“.

Гнев поради полициското насилство

Според полициски извор, се очекува 650.000-900.000 луѓе да протестираат ширум земјата, вклучително и до 100.000 во Париз, при што се очекува младите да бидат истакнати додека го изразуваат гневот поради наводното полициско насилство.

Полицијата, исто така, беше обвинета од групи за човекови права и адвокати за употреба на произволно апсење во обид да го задуши протестното движење.

Дополнително на тензиите, демонстрантите и полицијата се судрија на протестот поради складиштето на вода во Сен Солин во југозападна Франција во саботата.

Двајца мажи повредени во протестите се бореа за живот во болница, рече Дарманин.

Повредени се вкупно седум демонстранти, како и 29 припадници на безбедносните сили.

Француската полиција беше под жестоки критики за тешките тактики и IGPN, единицата за внатрешни работи на француската полиција, започна 17 истраги за инциденти од почетокот на протестите за пензиите.

Додека повредите што ги претрпеле припадниците на безбедносните сили систематски се евидентираат, многу е потешко да се процени бројот на повредени демонстранти.

Повредени демонстранти

Службата за брза помош управувана од париската противпожарна бригада е должна да ја пријави секоја лекувана повреда во локалната полициска станица, но полицијата нема обврска да ги централизира тие извештаи, ниту да ги објавува бројките.

Минатиот викенд, полицијата призна дека персоналот на Брзата помош од противпожарната бригада пријавил 59 различно повредени демонстранти од 16 март, денот кога владата го потврди усвојувањето на спорните пензиски реформи без парламентарно гласање.

Исклучително е тешко да се процени бројот на повредени, а сериозноста на нивните повреди велат доброволните улични медицински лица кои неофицијално кружат меѓу демонстрантите, помагајќи им на оние на кои наидуваат. Тие го пријавуваат како повреден секој поединец на кој му е потребен третман подолго од пет минути. Но, потребни се недели за да се централизираат овие извештаи.

Многу демонстранти сакаат да останат анонимни, поради страв од судска постапка, и никогаш да не ги пријават своите повреди.

Според Винсент Виктор, кој ја води групата за набљудување на уличните лекари , „колку е понасилен контекстот, толку е помала веројатноста дека жртвите ќе привлечат внимание кон себе“.