ХАОС – Штрајкот целосно го запре патничкиот сообраќај на најголемиот германски аеродром: “Нема летови…“

0

Авиосообраќајот на најголемиот германски аеродром во Франкфурт, беше речиси целосно запрен во понеделникот бидејќи работниците учествуваа во штрајкот организиран во транспортниот сектор низ цела Германија.

Аеродромот, на кој требаше да има 1.170 полетувања и пристигнувања во понеделникот, денеска не забележа ниту едно слетување и полетување на патници, соопшти портпаролот на операторот Fraport. Околу 160.000 патници беа погодени поради денешниот штрајк.

Имаше само многу ограничени летови за итни медицински или летови за помош“, изјавил тој.

Ефектите од прекинот на работата веројатно ќе се почувствуваат дури и по завршувањето на штрајкот“, соопшти операторот Fraport, предвидувајќи можни подолги чекања во вторник. „Патниците треба да бидат подготвени за евентуални доцнења, рано да го проверат статусот на нивниот лет и да пристигнуваат многу време“, соопшти аеродромскиот оператор.

Синдикатот „Верди“ во понеделник повика на еднодневен предупредувачки штрајк на речиси сите германски аеродроми. Здружението на германски аеродроми (ADV) неодамна процени дека околу 380.000 деловни и приватни патници нема да можат да летаат според планираното поради штрајкот.

Нема патници на пат“, изјавила портпаролката на управата на авиосообраќајот на аеродромот во Минхен, каде во понеделникот беа откажани сите 785 редовни летови.

Јавниот превоз во поголемиот дел од Германија запре на полноќ поради 24-часовен штрајк. Покрај железничките услуги, речиси сите аеродроми, водни патишта, автопати и локалниот јавен превоз беа погодени во седум од 16-те провинции во земјата.

Но, водечката група за патен транспорт во земјата, ADAC, соопшти дека штрајковите досега не предизвикале сообраќаен хаос во градовите и на автопатите.

Според сообраќајните експерти, повеќето патници добро се приспособиле на прекинот на возењето низ целата земја. Утрото полицијата пријавила само неколку поголеми застои.