ЦУК: Словенија упати барање за помош, Петровска извести дека државата е спремна да испрати 100 припадници на Армијата

0

Центарот за управување со кризи соопшти дека како контакт точка на Република Северна Македонија преку НАТО механизмот за помош при катастрофи, односно преку Евро-атлантски координативен центар за одговор на катастрофи, пристигнато е барање за помош на Словенија. 

-Министерката за одбрана Славјанка Петровска по консултации со Генералштабот на Армијата, извести дека Армијата на Република Северна Македонија е подготвена да испрати 100 армиски припадници, кои по донесување на Одлука на Владата и давање согласност на Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски, ќе бидат подготвени да тргнат, а дали и колку точно припадници на Армијата ќе заминат за Словенија ќе се одлучи во координација со Владата на Република Словенија која треба да се изјасни дали ја прифаќа понудената помош и во колкава бројност, информираат од ЦУК.

Од Министерството за одбрана за МИА потврдија дека во Словенија може да се испратат 100  припадници на Армијата, но дека за тоа конечната одлука ќе ја донесе Владата.

До Дирекцијата за заштита и спасување, како контакт точка со ЕУ, преку Координативниот центар за одговор на итни состојби на ЕУ пристигна барање за помош на Словенија со тешка механизација, односно булдожери, багери и слично.

Директорот на ДЗС, Беким Максути, во изјава за МИА, го потврди ова барање на Словенија преку Координативниот центар за одговор на итни состојби на ЕУ и рече дека ќе се постапува согласно одлуката на високите инстанци на државата.