Чедомир Јовановиќ: Сега најмногу ми недостига Зоран во оваа политика – Сакам неговити убијци бел ден да не видат

0

Чедомир Јовановиќ, претседателот на ЛДП, рече дека поминале 20 години од убиството на Зоран Ѓинѓиќ, но по многу нешта, вели, сè уште сме во тој 12 март.

– На ова време пред 20 години бев во Италија, таму се засолнив бидејќи рекоа дека не можат да нè заштитат – мене и Ѓинѓиќ. Сите што гледаа во нас и во српската политика во тоа време знаеја дека Зоран долго време е мета и дека единствено прашање е кој ќе го испука тој проклет куршум кој за зави Србија во црно – рече Јовановиќ пред Владата. на Србија.

Да покаже почит

Тој истакна дека нема да се откаже од почитта кон Зоран Ѓинѓиќ секој 12 март, но и кон сето она што, како што вели, го симболизирал со својот живот и со својата трагедија.

-Ние не маршираме за Зоран туку за нормална иднина, во која никој нема да помисли да пука во некој подобар, попаметен и похрабар од себе. Тие луѓе сега полека излегуваат од затвор и би сакал да им биде тешко да го пронајдат патот во земјата во која се враќаат – рече Јовановиќ.

Зоран сè уште живее

Тој изјави дека од 2020 година немало ,,Прошетка за Зоран” поради пандемијата на коронавирус, но оваа година излегол и не сакал да повика никого да се придружи.

– Сè уште живеам во тој 12 март. Овој свет е многу полуд отколку што беше тогаш, и никогаш не била потребна повеќе интелигенција и разбирање, а ние немаме премногу од тоа. Сега најмногу ми недостига Зоран во ова политика – изјави Јовановиќ.