Шест навики за појадок кои го забавуваат метаболизмот

0

Постојат многу фактори кои влијаат на вашиот метаболизам, вклучувајќи го квалитетот и количината на сон што го добивате, колку вежбате, нивото на стрес и вашата исхрана. Исто така, како прв и најважен оброк во денот, појадокот е особено одговорен за започнување на вашиот метаболизам. Затоа, обрнете внимание на најчестите навики за време на појадокот кои го забавуваат вашиот метаболизам.

Не внесувате доволно протеини

Луѓето често јадат ѓеврек за појадок, но за жал тоа не содржи доволно протеини. Доколку не внесувате доволно протеини во текот на денот, кој започнува со појадокот, тоа не е добро за вашиот метаболизам. За почеток, протеините може да ви помогне да бидете сити, што може да ви помогне да ја намалите или одржите вашата тежина.

Прескокнување на појадокот

Иако многу луѓе мислат дека прескокнувањето на појадокот е подобро за метаболизмот, тоа не е сосема точно. Според прегледот објавен во списанието Nutrients, беше откриено дека прескокнувањето на појадокот го нарушува ритамот на телото, што е познато дека негативно влијае на метаболизмот и целокупното здравје.

Земање „лесен“ појадок

Многу луѓе мислат дека треба да јадат нешто лесно за појадок и да ги зачуваат калориите за остатокот од денот. Наместо тоа, целта е да го забрзате вашиот метаболизам со јадење повеќе храна наутро, а потоа постојано додавање на мали количини храна за полесно да согорувате калории во текот на денот.

Првото нешто што јадете е благо

Докажано е дека додадениот шеќер, особено во форма на слатки пијалаци, го забавува метаболизмот. Во една студија објавена во European Journal for Clinical Nutrition, откриено е дека учесниците кои се сметале за со прекумерна тежина и консумирале големи количини на зашеќерени пијалаци доживеале пад на метаболизмот.

Заборавате да се хидрирате

Друга нездрава навика за појадок за вашиот метаболизам е да заборавите да се хидрирате наутро. На вашето тело му треба вода за да функционира на клеточно ниво, па кога сте дехидрирани, метаболизмот се забавува.

Јадете само јаглехидрати

Иако на вашето тело му се потребни јаглехидрати за енергија, не треба да ги јадете без протеини. Тие често може да го зголемат шеќерот во крвта, што подоцна предизвикува негово опаѓање. Кога шеќерот во крвта ќе ви опадне, често имате желба за повеќе шеќер, а консумирањето шеќер го забавува метаболизмот.