ШОЛЦ ЗА КОПАЊЕТО НА ЛИТИУМ: „Во минатото бегавме од него, но не можеме да си го дозволиме тој луксуз ако сакаме да застанеме на свои нозе“

0

Согледувајки ја конкуренцијата од Кина, која инвестираше многу во регионот во последната деценија, функционерот рече дека Германија едноставно треба да биде поактивна и подготвена да ги прифати секторите што досега ги избегнуваше.

Германија едноставно треба да биде поактивна и подготвена да ги прифати секторите што досега ги избегнуваше.

 – На пример ископување литиум – тоа е предизвикувачка задача, особено во однос на еколошките и социјалните стандарди. И во минатото веројатно бегавме од тоа… но не можеме да го дозволиме тој луксуз ако сакаме да застанеме на свои нозе – додаде Шолц.