ЈАС ПИJАМ ВОДА САМО ОД ЧЕШМА А НЕКОИ ВЕЛАТ „ШТО ОВАА ЗБОРУВА“! Д-р Станишиќ: Пластични шишиња? Знаете што се случува по 15 МИНУТИ?

0

Доколку купувате флаширана вода, внимавајте многу на етикетата и на ознака што ја користи пластичната индустрија, предупреди д-р Светлана Станишиќ.

Кога купувате флаширана вода, го гледате датумот на задниот дел од шишето или капачето? И покрај фактот дека етикетата на флашираната вода ветува добар квалитет, флашираната вода на која и е истечен рокот може да има непријатен вкус. Не треба да заборавиме дека и оваа вода има рок на траење . Датумот нè предупредува кога хемикалиите ќе почнат да влијаат на вкусот на водата. Каква е пластиката во која се пакува водата , кога не е за употреба и што значи забелешката на производителот дека водата може да трае бесконечно доколку се складира правилно, објасни на телевизијата К1 д-р Светлана Станишиќ, експерт за исхрана и професор по физичка хемија.

„Водата во пластичните шишиња зависи од условите за складирање. Првото нешто што треба да кажеме е дека ниту една пластика не е безбедна . Значи, како и да ја складираме, водата од шишето дефинитивно ќе се разликува од онаа од чешмата или од изворот.Секако дека водата од чешма има микропластика и не можеме да избегаме од тоа . Факт е дека купувањето пластични шишиња може лошо да влијае на здравјето.Колку подолго седи на висока температура толку е полошо.Сончевата светлина влијае на распаѓање на пластиката и ги раствора хемикалиите во водата. Правилното складирање се однесува на температурата и изложеноста на сончева светлина. Понекогаш може да се види дека етикетите се бледи и тоа значи дека долго време бил на сонце пред да се стави во рафтот.” објасни д-р Станишиќ.

Професорката ги објасни и последиците од прекумерната потрошувачка на флаширана вода .

„Дефинитивно ќе има нешто од пластика, дури и без разлика во какви услови ја чуваме. Јас, искрено, пијам вода од чешма. Пластичната амбалажа не е добра и секогаш кога можеме, подобро е да избираме стаклена амбалажа. а ако не можеме подобро е водата од чешма. Немам ниту еден колега хемичар кој пие вода од пластична амбалажа “, рече д-р Станишиќ и додаде:

„Во моментов не знаеме кои се сите последици од тоа. Газираните сокови, а особено киселата содржина како алкохолот, пивото од пластичните шишиња, ги апсорбираат овие супстанции. Засега шпекулираме дека последиците се поврзани со алергиите, кои стануваат почести, потоа автоимуни болести. Кога пиеме вода од пластично шише, микропластиката ни е во крвта за 15 минути. Ако земете примерок од крв од луѓе, 95 отсто од нив ќе имаат адитиви од пластика“, објасни професорот.

Ознаката „БПА бесплатно“ беше клучна, но индустријата за пластика ја смени тактиката.

„Самата пластика не е толку лоша, но на пример треба да се избегнуваат типовите 3, 6 и 7, иако помалку се користат за пакување на храна и пијалоци. Сепак, проблем се адитивите од сите видови пластика, како бисфенол А. Станува збор за соединение кое се додава како додаток на пластиката за да биде убаво проѕирна.Адитивите и даваат квалитет на пластиката, за да може да биде флексибилна, доволно силна, отпорна на сончево зрачење, но протекуваат во содржината. Веројатно сте виделе шишињата за бебиња или цуцлите што ги означуваат со „БПА без“, што значи „без бисфенол А“ ако се производи со подобар квалитет“, објасни професорот и предупреди на дополнителната ознаka.

„Што направи пластичната индустрија за тоа? Го заменија со бисфенол С, за кој се покажа дека ги има апсолутно истите штетни ефекти. Тие пишуваат дека е без бисфенол А, и ставиле бисфенол С, и така целата азбука чека за нас очигледно.Кога почна со производство на пластика, во средината на минатиот век, знаевме дека пластиката во мали количини не може да не загрози, но сега?Сега е штетна. На крајот на краиштата, тие парчиња се дури и во плацентата.Веќе нема фетус кој не е во контакт со пластика“, изјави д-р Станишиќ.

Филтрите не помагаат, тврди докторката.

„Претходно се препорачуваше да се загрее водата за да се уништат микроорганизмите. Но, она што го имаме во нашиот градски водовод се повеќе други минерали, а не бактерии, па бигорот останува во водата. Луѓето мислат дека тоа е многу штетно, но всушност не е така.Зoвриената вода поминува низ нашето тело и не останува.Само ја испотуваме.За правилна хидратација се прават спортски пијалоци кои содржат оптимално ниво на минерали.Водата од чешма е во ред, бидејќи содржи оптимално ниво на минерали“, објасни докторката и откри што има во водата што е филтрирана:

„Истото важи и за филтрите. Сега некој ќе рече „За што се зборува“, но ја зедов водата од филтерот и испадна дека е блиску до дестилирана вода. Тие филтри, цевките низ кои минува водата се и пластични и во нив има бактерии.Ги однесов моите примероци во ЈЗУ на анализа и испадна дека има 6 до 10 пати повеќе бактерии.Па не се бактерии што предизвикуваат труење,  но не се бактерии кои треба да се најдaт во вода“, објасни таа д-р Светлана Станишиќ.