10, 20, 30 минути или цел час? Еве колку долго треба да трае попладневната дремка за да биде добра за меморијата и расположението

0

Најновата студија покажува дека получасовната дремка во текот на денот има поволни ефекти врз човечкото тело .

Новото истражување покажа дека дремењето само 30 минути може да го подобри вашето расположение, меморија и будност до четири часа откако ќе се разбудите.


Кога ќе завршите со секојдневните задолженија , легнете на каучот и дремнете половина час – тоа може да направи многу добро за вас.

Кога ќе се вратите дома од работа или откако ќе ги завршите секојдневните обврски, дали се чувствувате уморно и повеќе би сакале да дремнете на каучот? Токму тоа треба да го правите, бидејќи дремката не само што ќе ве разбуди, туку може да ви ја подобри меморијата и расположението, пренесува Метро.

Затоа, не пропуштајте го ова кратко задоволство кое може да ви донесе многу придобивки. Студијата на Националниот универзитет во Сингапур исто така покажа дека дури и кратка дремка од 10 минути може да ја намали поспаноста и да го подобри расположението.

Но, само ако го направите тоа за помалку од половина час, ќе го подобрите и кодирањето на вашата меморија – процесот на преземање нови информации и разбирање од нив.

Научниците спровеле истражување на 32 луѓе кои морале да дремат секој втор ден по 10, 30 и 60 минути. Расположението, субјективната поспаност и когнитивните перформанси беа мерени во интервали од 5, 30, 60 и 240 минути по будењето, за да се споредат долгорочните придобивки од различни дремки .

Колку треба да спиете попладне?

Сите должини на спиење кои се движат од 10 до 60 минути имаа јасни предности во однос на тоа да останете будни.

Десетминутната дремка беше најдобрата опција ако сакате да ја избегнете таканаречената „летаргија при спиење“ – тоа чудно чувство на зашеметеност откако ќе се разбудите кога не знаете кој, што или каде сте.

Оваа инерција на спиење предизвика привремен пад на перформансите на испитаниците, но ефектите исчезнаа во рок од 30 минути по будењето.

Доколку сакате попладневна дремка, оваа информација ќе ве израдува

Д-р Рут Леонг, научен соработник во Центарот за сон и познание на Медицинскиот факултет Лонг Лу Лин, рече:

– Многумина ги знаат придобивките од дремењето, но притисокот да се оптимизира времето во текот на работниот ден ја ограничува практичноста на редовното дремење за некои. Иако не е пронајдена јасна „победничка“ должина на дремката, се чини дека дремката од 30 минути има најдобар баланс помеѓу изводливоста и користа, заклучува таа.