Широката употреба на руската вакцина против вирусот корона „Спутник V“ може да започне на крајот на октомври или на почетокот на ноември, изјави директорот на Рускиот фонд за директни инвестиции (РФПИ), Кирил Дмитријев.

Во август, руското Министерство за здравство ја регистрираше првата вакцина во светот против коронавирусот, вакцина произведена од Научниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија „Гамалеја“ заедно со РФПИ.

Веруваме дека широката примена на вакцината може да започне кон крајот на октомври или почетокот на ноември. Исто така, се надеваме дека руската вакцина ќе биде одобрена на Блискиот исток во ноември, рече Дмитријев за телевизијата Русија 24.

Дмитријев исто така откри дека повеќе од 50 земји се заинтересирани за руската вакцина.

Повеќе од 50 земји веќе покажаа интерес. Имаме голем број барања од водечките земји и за многу земји е многу важно да се спроведат клинички испитувања, вклучително и нивните граѓани, рече Дмитријев.

Претходно беше објавено дека Министерството за здравство на Обединетите Арапски Емирати ја одобри третата фаза на клинички испитувања на руската вакцина во таа земја.

Дмитријев додаде дека тестовите за вакцинирање се спроведуваат успешно и дека досега се вакцинирани 12.000 Руси.

Веќе 12.000 луѓе се вакцинирани во Русија (во првата фаза). Резултатите се многу добри, има добро ниво на антитела произведени од нашата вакцина, наведува Дмитријев.

Директорот на Центарот „Гамалеја“, Александар Гинцбург, рече дека меѓу 2.000 волонтери кои ги примиле обете дози на вакцината, немало лица заразени со вирусот корона.