Вие имате прво да ја знаете вистината

Кои се специјалците на бригадата Бадри 313? Преторијанска гарда на Талибаните, комадоси или пропаганден мит? Зошто сите зборуваат за нив ( видео)

Американската војска се повлече од Авганистан. Едно од поглавјата на 20-годишната војна заврши со качување на последниот војник во транспортниот авион Ц-17. Еден час од заминувањето на Американците, Талибанците пристигнаа во некогаш затворената зона, но тие беа различни од оние што досега беа на снимките, во панталони од три четвртини, со турбани или делови од воена униформа со сандали. Овие беа нешто друго. Имаат скратена брада, маскирани униформи, шлемови од келвар, панцир, може да се види дека поминале специјалистичка обука. Тоа е многу различно од талибанскиот башибозук. Нивното име е елитна единица Бадри 313.

Кога Талибанците влегоа во Кабул, тие можеа секој ден да се видат околу верските и политичките водачи на Талибанците, но и покрај аеродромот на линијата на разграничување со американските маринци. Поради тоа, честопати се добиваше впечаток дека се припадници на специјални единици на некоја блискоисточна земја.

Која е единицата Бадри 313, кои се тие и како станаа најекспонираниот дел од талибанската пропаганда. Всушност, со право можеме да кажеме дека тие се преторијанска гарда на авганистански мули.

Иако се тврди дека единицата е со бројност на еден полк, подоцна се покажа, според податоците на разузнавањето, дека станува збор за единица од ранг на бригада. Талибанците велат дека тоа е иднината на воената организација и почеток на нови безбедносни сили што ќе се формираат по конечното освојување на власта.

За разлика од минатиот пат кога локалните команданти беа главни, овој пат со Бадри 313 започнавме да создаваме воена организација под една команда и единици кои ќе бидат подготвени за координација, меѓусебно поврзани и обучени за специјализирани активности, тврдат талибански извори.

Очигледно, Талибанците ја разбраа предноста на американскиот начин на војување, обука и воено управување.

Бригадата го доби своето име според една една битка, која се одржа пред 1.400 години во близина на Бадр, кога пророкот Мухамед ги победи своите непријатели со само 313 војници.

Кој може да биде член на бригадата Бадри 313? Првото и најважно барање е подготвеноста да се биде маченик, бидејќи сите членови на оваа бригада се маченици. А потоа доаѓа остатокот од физичката кондиција и менталната стабилност. Се проценува дека бригадата Бадри 313 има околу 5.000 борци. Идниот кандидат, покрај тоа што верува во мачеништво, поминува комплексна психофизичка обука и тактика на војување, како на терен така и во урбани услови.

Според досегашните информации, бригадата Бадри ги користи сите видови на оружје, од калашников АК-47, М-16, Г-36, до модерните М-4, кои американската војска неодамна ги остави кога заминуваше од Авганистан.

https://twitter.com/AfghanEnglish_/status/1430514967602728970?s=20

Располагаат со теренски возила од различни производители, потоа оклопни теренци Хамви, оклопни возила од арсеналот на АНА М117, МРАП МАКСХ Про, хеликоптери УХ-60 Блек Хок и МД-350. По падот на аеродромот во Кандахар, тие располагаат со шест извидувачки беспилотни летала Сканегл. Сите борци имаат уреди за ноќно набудување и прецизни нишани.

Голем број авганистански војници кои поминале американска воена обука нашле прибежиште во оваа единица и тие дадоа свој придонес во обуката и опремата на оваа специјална единица.

Според талибански извори, оваа единица ја командува советот на верски водачи, кој одлучува за сите прашања за нивното делување, вклучително и дали да извршат борбени операции или самоубиствена мисија. Таа одлука потоа се пренесува на верската Шура и тие даваат зелено светло за извршување на операцијата. Офицерите на оваа бригада се исклучиво ангажирани во обука на борците.

Западните разузнавачки извори веруваат дека од култот на мачеништво на бригадата Бадри-313 не остана ништо и дека нивната мисија се променила откако Талибанците ја презеле власта во 95 проценти од земјата. Некои пресметки кажуваат дека тие сега располагаат со 28 милијарди долари само во оружје и воена опрема останата по заминувањето на западните сили. Но за тоа нема официјална потврда од ниту една страна.

Од друга страна, многумина тврдат дека оваа талибанска специјална единица може да се спореди со секоја слична единица во светот, вклучително и земјите членки на НАТО.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!