Вие имате прво да ја знаете вистината

Од нафта и опиум добиваа 1,5 милијарди долари годишно: Талибаните беа најбогата герила војска во светот, ги рекетираа сите богати

Талибанците се сметаат за една од најбогатите бунтовнички групи во светот, и по две децении борба против американските и сојузничките сили, Авганистан сега е во нивни раце. Би -Би -Си пишува за тоа како се финансираат Талибанците.

Талибанците владееја со Авганистан од 1996 до крајот на 2001 година, кога беа соборени од американските сили. И покрај 20-годишниот конфликт што следеше и смртта на десетици илјади талибански борци, просторот што тие го контролираат и нивната воена моќ се зголемија во последниве години. До средината на 2021 година, тие имаа 70.000 до 100.000 борци, а пред десет години имаше само 30.000. Одржувањето на ова ниво на бунт бараше големи финансиски средства од извори и внатре и надвор од Авганистан.

Годишниот приход на Талибанците по 2011 година се проценува на околу 400 милиони долари. Но, до крајот на 2018 година, тоа можеби се зголеми на дури 1,5 милијарди долари годишно, според истражувањето на Би -Би -Си. Интервјуата спроведени во Авганистан и во странство покажуваат дека Талибанците имаат софистицирана финансиска мрежа и даночен систем. Тие развиле бројни извори на приходи.


Неколку авганистански и американски официјални претставници веќе долго време обвинуваат одредени земји, вклучително и Пакистан, Иран и Русија, дека им даваат финансиска помош на Талибанците. Ова е практика што овие земји ја негираат. Сепак, најголемите донатори се сметаат за приватни лица од Пакистан и неколку земји од Заливот, како што се Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати и Катар. Иако е невозможно точно да се утврдат, се смета дека овие извори на финансирање обезбедуваат значителен дел од приходите на Талибанците. Тоа би можело да изнесува дури 500 милиони долари годишно. Овие врски се долготрајни. Според доверливиот извештај на американското разузнавање од 2008 година, Талибанците добиле 106 милиони долари од странски извори, особено од земјите од Заливот.

Долго време се веруваше дека Талибанците имаат даночен систем за финансирање на нивните бунтовнички операции, вклучително и нелегалната трговија со дрога. Авганистан е најголемиот светски производител на опиум што може да се преработи во хероин. Со проценета годишна вредност на извозот од 1,5 до 3 милијарди долари, опиумот е големиот бизнис што произведува најголем дел од хероинот во светот.

Официјални лица од соборената авганистанска влада тврдат дека Талибанците им наплатуваат 10 проценти данок на одгледувачите на опиум. Даноците се собираат и од лабораториите што го претвораат опиумот во хероин, како и од шверцерите на нелегална дрога. Годишната заработка на Талибанците од нелегалната економија со дрога се движи од 100 до 400 милиони долари.

Трговијата со дрога сочинува до 60 проценти од годишните приходи на Талибанците, рече американскиот генерал Џон Николсон во извештајот на Специјалниот главен инспектор за обнова на Авганистан за 2018 година (СИГАР). Но, некои експерти велат дека оваа бројка е преценета. Талибанците честопати ја негираат нивната вмешаност во нарко индустријата и се гордеат што забранија одгледување афион за време додека беа на власт пред околу 20 години.

Финансиската мрежа на Талибанците се протега надвор од оданочување само на бизнисот со опиум. Во отворено писмо од 2018 година, Талибанците ги предупредија авганистанските трговци да плаќаат даноци за разни стоки, вклучувајќи гориво и градежен материјал, кога патуваат низ областите под нивна контрола. По соборувањето на авганистанската влада, Талибанците сега ги контролираат сите главни трговски патишта во земјата, како и граничните премини, создавајќи повеќе потенцијални извори на приходи од увоз и извоз.

Во последните две децении, значителен износ на западни пари, исто така, ненамерно завршија во џебовите на Талибанците. Прво, Талибанците ги оданочија проектите за развој и инфраструктура, вклучувајќи патишта, училишта и клиники, кои во голема мера се финансирани од западните земји. Второ, се смета дека Талибанците заработувале десетици милиони долари годишно од оданочување на камионџии кои ги снабдувале меѓународните сили стационирани во различни делови на земјата.

Исто така, се верува дека тие заработиле значителна сума пари од услугите што ги обезбедува авганистанската влада. Шефот на авганистанската енергетска компанија за Би -Би -Си во 2018 година изјави дека Талибанците заработуваат повеќе од два милиони долари годишно од потрошувачите на електрична енергија во различни делови на земјата. Исто така, постои приход генериран директно од конфликтот. Секој пат кога Талибанците заземаат воено упориште или урбан центар, тие испразнуваат каси и трезори и запленуваат многу оружје, автомобили и оклопни возила.

Авганистан е богат со минерали и скапоцени камења, и повеќето од нив беа недоволно искористени како резултат на долгогодишниот конфликт. Рударската индустрија во Авганистан се проценува на 1 милијарда долари годишно. Најголем дел од експлоатацијата е од мал обем и најчесто се врши незаконски.

Талибанците ја презедоа контролата врз рударските места и изнудија пари од легални и илегални рударски операции. Во својот годишен извештај за 2014 година, службениците на ОН за следење на аналитичката поддршка и санкции посочуваат дека Талибанците добивале повеќе од 10 милиони долари годишно од 25 до 30 илегални рударски операции во јужната провинција Хелманд.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!