Вие имате прво да ја знаете вистината

Тој е гордост на Ердоган, системот Боран за поддршка на командоси. Погодува “мува во лет” на 17 километри. Македонија ќе купи 18 хаубици

Армијата на Македонија ќе набави турски лесни хаубици од калибар 105 мм, пишува порталот Балканска безбедносна мрежа.

Станува збор за 18 парчиња хаубици Боран (гром или грмење) произведени од турската компанија МКЕК.

За време на саемот за оружје ИДЕФ 21 во Истанбул на 17 август, македонската министерка за одбрана Радмила Шекеринска потпиша документ со турскиот колега Хулуси Акар за петгодишната воено-економска соработка. Како што е наведено, наскоро може да се очекуваат официјални информации дека АРМ ќе ги добие хаубиците Боран.

Првите хаубици Боран пристигнаа во единиците на турската армија ова лето. Затоа, АРМ најверојатно ќе биде првиот странски корисник.

Според долгорочниот план за развој на македонската одбрана за периодот од 2019 до 2028 година, планирана е набавка на модерни хаубици од 105 мм, пишува порталот. Тие се сместени во првата листа на приоритети со други средства за воена опрема, која ги вклучува сите потреби на лесната пешадиска борбена група, декларираните единици на АРМ за задачи во рамките на НАТО.

Во тоа јадро влегува вториот баталјон на 1 -та пешадиска бригада, кој се зајакнува со делови од артилериски и други единици.

АРМ сега има артилериски баталјон со 18 стари влечни хаубици 105 мм М2А1 со максимален дострел од 11.275 метри, што беа важно средство за воена поддршка за американската армија за време на Втората светска војна, а подоцна и во Кореја и Виетнам. Сега е време тие да бидат заменети.

Според македонските планови, се проценува дека за тоа ќе бидат потребни 6,4 милиони евра. Во буџетот за одбрана за 2021 година, 120 милиони денари се резервирани за хаубици, што е еквивалентно на околу 1,954 милиони евра.

Со одлука на Владата на Македонија од март годинава, хаубици беа ставени на листата на државниот план за набавка на стоки, услуги и работи според моделот на меѓувладини договори, пишува порталот.

Ова е важен детал бидејќи турското Министерство за одбрана, како дел од својата поддршка за пријателските земји, обезбедува набавки под поволни услови или дури и финансирање од донации.

Практика е турското Министерство за одбрана да одобри донација во одредена сума пари, под услов стоката да се нарачува од природно турски фабрики.

Станува збор за хаубица што е дизајнирана во фабриката МКЕК според тактичко -техничките барања на Турските вооружени сили за оружје за воена поддршка за командосните единици.

Турската армија се состои од осум бригади и еден командоски полк и една планинска командоска бригада. Борбената маса на хаубицата е 1.710 кг. Максималниот дострел од 17 километри се постигнува со проектил со генератор на гас. Предвидено е хаубицата да може да биде префрлена од една на друга локација со поддршка на хеликоптер како што е УХ-60 Блек Хок.

Производителот МКЕК е горд на брзината на подготовка за стрелање за само 60 секунди и прецизноста на стрелањето. Хаубицата ги има сите карактеристики на модерен артилериски систем, како што е системот за инерцијална навигација кој овозможува брзо позиционирање, радар за мерење на почетните брзини на проектили и компјутер со софтвер за балистички пресметки.

За непосредно стрелање, располага со панорама, ласерски мерач на далечина и глетка со термичка слика за ноќно снимање. Брзината на стрелбата е до шест проектили во минута.

Турција продира на Балканот со продажба на оружје преку механизмот за финансирање од нејзиниот буџет за одбрана, пишува порталот. Претходно беа договорени донации за Армијата на Црна Гора, која доби униформи од Турција, а се очекуваат разни моторни возила. Вооружените сили на Босна и Херцеговина составија список со желби. За косовските безбедносни сили, во изградба се 14 борбени возила Вуран.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!