Вие имате прво да ја знаете вистината

Најголем вселенски брод на светот: Кинеската грдосија ќе биде долга еден километар и ќе работи на соларен погон!?

Кина официјално го започна проектот за изградба на најголемиот вселенски брод што ќе се состави надвор од Земјата.

Националната фондација за наука на Кина им даде рок од пет години на истражувачите да го проучат составот на огромен вселенски брод.

На научниците им беше кажано да работат според протоколот на крајна итност на овој проект.

Прелиминарните истражувања развој и изработка на вселенски летала со лесна конструкција и со можност за склопување и контрола во орбитата во вселената.

Проектот, исто така, ќе развие практични апликации за потенцијални мегапроекти, вклучувајќи огромни вселенски соларни електрани. Овие станици ќе собираат сончева енергија и ќе пренесуваат енергија на Земјата преку микробранови печки.

Километрискиот и досега најголемиот вселенски брод Кина го опишува како исклучителна вселенска опрема неопходна за идно истражување на вселената, откривање на мистериите на универзумот и долгорочно населување планети надвор од Земјата. Истражувањето ќе се фокусира на намалување на тежината на леталото, а во текот на месецот веќе започнаа над 10 студии, кои вклучуваат научници од областа на математиката, физиката и хемијата.

Додека овој проект е во тек, Кинеската академија за вселенска технологија (CAST) ќе работи на развој на соларни панели и за копнени и за вселенски соларни фарми за собирање огромни количини на сончева енергија на Земјата и во вселената.

Во моментов, Кина е во фаза на изградба на три-модулна вселенска станица со тежина од 66 тони, која се формира дел по дел преку 11 мисии, а се планира да ги заврши работите до крајот на 2022 година.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!