Вие имате прво да ја знаете вистината

Израелски лек за лекување тежок ковид: EXO-CD24, за пет дена сте кукурек и си одите од болница

Препаратот EXO-CD24 се тестира во Грција

90 отсто од пациентите третирани со новиот израелски лек EXO-CD24 се отпуштаат од болница во рок од 5 дена. Околу 93 отсто од пациентите со тежок коронавирус третирани со новиот израелски лек се опоравуваат за неколку дена, објави весникот, Ерусалим пост, цитира БГНЕС.

Лекот е во фаза II на студијата и се користи во неколку грчки болници. Тој беше развиена од тим од Медицинскиот центар Сураски од Тел Авив.

Резултатите од Фаза II ги потврдија првичните резултати од фази I, а тие проучувања беа спроведени во Израел минатата зима. Кај тие истражувања, 29 од 30 пациенти со умерен или тежок коронавирус закрепнале во рок од неколку дена.

Главната цел на оваа студија беше да се потврди дека лекот е безбеден, рече проф Надир Арбер. Досега, ние немаме регистрирано никакви значителни несакани ефекти кај ниту еден пациент и во двете групи.

Судењето се спроведува во Атина затоа што нема доволно соодветни пациенти во Израел. Водечки во оваа активност е грчкиот комесар за коронавирус, проф. Сотирис Циодрас.

Абер и неговиот тим го разработија препаратот врз основа на молекула што професорот ја проучува веќе 25 години, наречена ЦД24, која природно е присутна во телото.

Важно е да се запамети дека на 19 од 20 пациенти со СОВИД-19 не им требаше никаква терапија, рече Арбер. По период од 5 до 12 дена, само на 5 отсто од пациентите почнува да им се влошува состојбата.

Главната причина за клиничкото влошување на пациентите се должи на прекумерно активирање на имунолошкиот систем, познат и како цитокинска бура. Во случај на пациенти со ковид-19, системот почнува да напаѓа здрави клетки во белите дробови.

Тоа е токму проблемот што го таргетира нашиот лек, рече професорот.

ЦД24 е мал протеин што е закотвен во клеточната мембрана и извршува многу функции, вклучително и регулирање на механизмот одговорен за цитокинската бура. Арбер нагласи дека нивниот препарат EXO-CD24 не влијае на имунолошкиот систем во целина, туку се фокусира само на овој специфичен механизам, помагајќи повторно да се најде неговата соодветна рамнотежа.

Професорот изразува задоволство од развиениот прецизен лек. На пример, стероидите го затвораат целиот имунолошки систем. Ние го балансираме овој дел, кој е одговорен за цитокински бури, користејќи го ендогениот механизам на телото, т.е. инструментите достапни во самото тело.

Сега тимот е подготвен да ја спроведе последната фаза од студијата. Колку и да ветуваат резултатите од првите фази на третманот, никој не може да биде сигурен во ништо додека резултатите не се споредат со резултатите од пациентите третирани со плацебо.

155 пациенти ќе учествуваат во испитувањето, две третини од нив ќе го добијат лекот, а една третина – симулирана интервенција.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!